CHIP 1

Dator för nio dollar

Enkortsdatorerna blir allt mindre, både prismässigt och till storleken.

1 oktober 2015
CHIP 2

En enkortsdator är kort och gott en liten dator som har all nödvändig hårdvara på ett enda kretskort. En av de mest kända är Raspberry Pi, vars senaste modell kostar runt 400 kronor och mäter 85x56 millimeter.

Nu är dock företaget Next Thing Co på gång att lansera sin enkortsdator The Chip som dels bara mäter 60x40 millimeter och har en prislapp på nio dollar (ungefär 75 kronor). De första prototyperna har redan skickats till utvecklare, och försäljningen beräknar inledas i början av 2016 med en förinstallerad version av operativsystemet Debian Linux, även om det bör vara möjligt att få igång andra Linux-baserade operativsystem på plattformen.

The Chip är dock inget kraftpaket utan består av en enkärnig Allwinner R8-processor på en gigahertz, 512 megabyte arbetsminne, fyra gigabyte lagringsutrymme, 802.11b/g/n trådlöst nätverk, Bluetooth 4.0, en USB-port och en mikro-USB-port plus portar specifikt för utvecklare. Den inbyggda videoutgången är en kompositvideoutgång, men det kommer att finnas adaptrar för anslutning till VGA och HDMI.

Kanske är du intresserad av...