Nästa generation processorer är redan här
10th gen Intel Core© PC-tidningen

Computex: Ny generation processorer från Intel

Intel är klara med sin tionde generation Core-processorer. På datormässan Computex i Taiwan visade en stolt vd vad morgondagens datorer kan.

28 maj 2019 av Markus Dahlberg

Taipei: Artificiell intelligens är nyckelordet när Intel visar upp nästa generation processorer, som dyker upp i de första datorerna redan i höst.

Tionde generationens Core-processorer, eller 10th Gen Intel Core Processors som det heter på engelska, tillverkas passande nog med en teknik på tio nanometer. Tio nanometer avser avståndet mellan ledarna i processorn och det motsvarar 20 kiselatomer.

De nya processorerna, som även kallas för Ice Lake, bygger på en helt ny arkitektur och de innehåller en helt ny grafikmotor. De är kraftfulla nog för att för första gången göra artificiell intelligens tillgänglig i våra datorer.

Artificiell intelligens

Enligt Intel har Icy Lake upp till 2,5 gånger bättre AI-prestanda än dagens processorer. Grafiken är dubbelt så snabb och trådlös överföring går tre gånger så snabbt med full support för nya Wi-Fi 6 och Thunderbolt 3.

Med Intels teknik Deep Learning Boost kan datorer med de nya processorerna klara svåra arbetsuppgifter som att till exempel tolka en rörlig bild och i den känna igen objekt eller personer. Tekniken kan användas för bättre röstigenkänning eller för översättning mellan olika språk i realtid.

De nya processorerna har redan börjat tillverkas i Intels fabriker i Israel och de första datorer med Icy Lake-processorer är tänkta att dyka upp lagom till julhandeln i år.

Kanske är du intresserad av...