Acer Helios 700 med utdragbart tangentbord

Tangentbordet på Helios 700 kan dras ut. Det är en smart lösning på ett vanligt problem.

© Acer

Monster-pc med smart detalj

Acers nya bärbara pc Helios 1700 är inte bara ett prestandamonster, den bjuder på en ovanlig detalj.

New York: Har du någon gång provat en riktigt kraftfull bärbar pc, kanske avsedd för att klara de senast spelen eller tung videoredigering, vet du att en sådan dator kännetecknas av två saker:

Den är stor och den blir riktigt varm. Värmen uppstår framför allt när processorn och grafikkretsarna pressas till det yttersta.

På Acers årliga presskonferens i New York i mitten av april visade datortillverkaren en ny lösning på värmeproblemet.

Tangentbordet kan dras ut

Acers nya muskeldator Predator Helios 700 har ett annorlunda tangentbord som löser ett problem som alla datortillverkare dras med – värme. Tangentbordet kan dras ut för att öppna det annars stängda chassit och ge datorns komponenter kylande luft.

Värme är en dators värsta fiende. Alla komponenter måste kylas för att inte överhettas och i värsta fall gå sönder. Hög värme kan ge upphov till alla möjliga fel och temperaturen i en dator måste hållas inom vissa intervall för att den ska fungera optimalt.

PC-tidningens reporter på plats på presskonferensen har provat datorn och lösningen är lika enkel som självklar. Det är lätt att dra tangentbordet mot sig för att luften ska kunna flöda på ett helt nytt genom datorn. På så sätt förs värmen bort mer effektivt och de extrema komponenterna kyls bättre. I praktiken innebär det att datorn förblir tyst även under hård belastning.

När tangentbordet dras ut glider delen med musplattan nedåt mot bordet för att fungera som ett handledstöd. Det är en detalj som gör dator betydligt mer behaglig att arbeta med.

Acer Predator Helios 700

Musplattan kan vinklas nedåt mot tangentbordet och den undre delen av tangentbordet fungerar då som ett handlovsstöd.

© Rasmus Udsholt

Kraftig, stor och dyr

Det finns en anledning till att Acers tekniker har tagit fram det här tangentbordet. Helios 700 är fullproppad med högprestandakomponenter: Processorn är nionde generationens Core i9 från Intel. Grafikkortet är Nvidias GeForce RTX 2018 och ramminnet är på 64 gigabyte (DDR4).

Bärbar är i sammanhanget något av en definitionsfråga. Helios 700 väger 4,5 kilo och har måtten 43 x 29,9 x 4,17 centimeter. Du läste rätt, den är över fyra centimeter tjock.

Helios släpps i Europa i juni och kommer att kosta från 2 700 Euro. Det motsvarar en svensk prislapp på knappa 30 000 kronor.

Kanske är du intresserad av...