Microsoft Surface 2017
© Microsoft

Microsoft lanserar exklusiv datorserie

Med lanseringen av fyra nya datorer tar Microsoft ett stort steg in på marknaden för designdatorer, ett område som brukar tillskrivas Apple.

9 juni 2017 av Torben R. Simonsen

Microsoft tänker inte låta Apple vara i fred längre när det handlar om exklusiva datorer i de högre prisklasserna. De nya datorerna i Surface-serien fokuserar på mobilitet och smart design.

Det har gått fem år sedan Microsoft släppte sin första Surface-pc, som mer påminner en pekdator än en regelrätt pc. Nu är det dags för den femte generationen Surface-datorer och pekdatorn får sällskap av en hel rad modeller. Alla är förstås anpassade för Windows 10.

Nya Microsoft Surface Pro

Microsoft Surface Pro

Nya Microsoft Surface Pro är en pekdator med stöd och löstagbart tangentbord.

© Microsoft

Längst ner på prisskalan hittar via Surface Pro, som kostar från 9 299 kronor. Det rör sig om en pekdator på 12,3 tum med stöd på baksidan och löstagbart tangentbord/skydd.

Den är rejält uppgraderad med en ssd på upp till hela en terbyte.

Microsoft Surface Laptop

Microsoft Surface Laptop

Microsoft Surface Laptop

© Microsoft

Microsoft lanserar även en ny bärbar pc kallad Surface Laptop. Den har en skärm på 13,5 tum och en ssd för all lagring. Batteritiden uppges vara hela 16 timmar och priserna börjar på 11 499 kronor.

Microsoft Surface Book

Microsoft Surface Book

Microsoft Surface Book med avtagbar skärm

© Microsoft

För den som behöver en snabbare och mer flexibel bärbar dator finns Surface Book, vars skärm kan tas bort för att fungera som en pekdator. Skärmens storlek och batteritiden motsvarar de i Surface Laptop och priserna börjar på 17 000 kronor.

Läs vårt test av Surface Book.

Microsoft Surface Studio

Microsoft Surface Studio

Microsoft Surface Studio är en allt i ett-dator för proffsbruk

Surface Studio är en allt i ett-dator för proffs med en skärm på 28 tum och grafikkort från Nvidia. Skärmen är tryckkänslig och priserna börjar på 34 500 kronor.

Hela Surface-familjen.

Hela Surface-familjen.

© Microsoft

Med Surface Studio introducerar Microsoft en extern enhet i form av en ratt, kallad Surface Dial. Den används för att styra datorn på ett nytt sätt. Med ratten går det att spela musik, arbeta i olika program med mera.

Tillsammans med Surface Dial släpper Microsoft även en penna för att rita på skärmen eller för att anteckna. Både pennan och ratten fungerar med alla Surface-enheter.

Läs även Styr pekdatorn med tumme och penna.

Kanske är du intresserad av...