LaVie Z hybrid

Lenovos bärbara lättare än luft

LaVie Z är världens lättaste bärbara dator med en vikt på bara 780 gram.

7 januari 2015
LaVie Z ny

Las Vegas: Glöm Apples annars formidabla Macbook Air. Om du vill ha världens lättaste bärbara dator, då är det Lenovos senaste LaVie Z som tar priset. Med en matchvikt på bara 780 gram känns det som att man håller i ett tomt skal, men den lilla ultrabärbara datorn kör Windows 8 och efter vad vi kunde avgöra efter en ganska kort demonstration så går det riktigt snabbt. Lenovo har på inga sätt snålat med prestandan bara för att man gjort en liten och lätt dator.

Inte bräcklig Man skulle kunna tro att en så tunn dator (LaVie Z är bara 16,9 millimeter tjock) borde kännas bräcklig, men Lenovo har använt en magnesium-litiumlegering som väger hälften så mycket som aluminium men är lika starkt. Datorn använder den senaste Intel-processorn, har en 13-tums skärm med en upplösning på 2560x1440 pixel, en SSD på 128 gigabyte, samt givetvis vad man kan förvänta sig i fråga om trådlöst nätverk och andra anslutningar.

LaVie Z kommer att lanseras i två olika versioner - HZ550 samt den lite större HZ750. Den sistnämnda kommer att väga lite över ett kilo men kommer i gengäld att, i likhet med Lenovos Yoga 2 i 1-datorer, ha en skärm som kan vridas 360 grader, plus att den kommer att vara utrustad med Intels snabbaste i7-processor.

Vi vet ännu inte om eller när LaVie Z kommer till Europa. Tidigare datorer i serien, som har tagit fram i samarbete med japanska NEC, har varit förbehållna den japanska marknaden. Här finns det däremot hopp, eftersom LaVie Z kommer att lanseras på den amerikanska marknaden i maj, med ett pris som motsvarar drygt 9000 kronor för den minsta och lättaste modellen.

> Läs fler nyheter från CES 2015 här

Kanske är du intresserad av...