Acer 2-in-one-pc

Därför ska du köpa en 2 i 1-dator

Varför köpa både en bärbar dator och en pekdator, när du kan ha bägge i samma enhet? Här kan du läsa om fördelarna med en 2 i 1-dator.

28 november 2016 av Anders Daugaard

Kärt barn har många namn, och den kallas för 2 i 1-dator, hybriddator och konverterbar dator - datorn som kan användas både som bärbar dator och som pekdator. De har Windows 10 som automatiskt växlar till pekdatorläge när tangentbordet tas bort vrids 360 grader beroende på datormodell.

När tangentbordet sedan ansluts eller vrids tillbaka, växlar den tillbaka till att bli en vanlig dator. Här är fyra av alla fördelar med att ha en 2 i 1-dator i stället för både en bärbar dator och en pekdator.

1. Datorkraft

En 2 i 1-dator kan ha lika hög prestanda som en vanlig bärbar dator. De flesta har en Intel-processor, ofta en Core i5 eller en Core i7. Batteritiden kan variera från 7-8 timmar hela vägen upp till 12 timmar. På en del modeller kan batteritiden bli ännu länge, eftersom de löstagbara tangentborden kan innehålla extra batterier.

2. Stor skärm

Skärmstorleken kan variera från cirka 10 tum upp till vanligtvis 12-13 tum, vilket är större än de flesta pekdatorer. Om upplösningen dessutom är hög medför det en extra stor fördel när du till exempel behöver arbeta med flera programfönster öppna samtidigt, eller ett stort kalkylark.

Skärmen passar dessutom utmärkt för att titta på film och annan underhållning, oavsett om du gör det i skepnad av en pekdator eller bärbar dator.

3. Avtagbar eller vridbar

Det finns olika typer av 2 i 1-datorer. Det går att vrida skärmen 360 grader, vika den hela vägen till baksidan, och plocka bort tangentbordet. Om du föredrar en lätt pekdator som gör att hålla i händerna en längre stund, då ska du satsa på en modell med löstagbart tangentbord. Om tangentbordet är vridbart kan det användas som skärmstöd.

4. Appar och program

2 i 1-datorer använder Windows 10, oavsett om den används som pekdator eller som bärbar dator. Det betyder att du inte har tillgång till samma utbud av appar som till iPad och Android-enheter, men i gengäld fungerar alla vanliga Windows-program som du har använt de senaste åren, plus utbudet av Windows 10-appar.

I PC-tidningen nummer 1-2017 kan du läsa vårt stortest av 2 i 1-datorer.

> Läs mer: En bärbar som blir pekdator

Kanske är du intresserad av...