Apple 1

Apple-klenod till salu

Bara ett par dagar kvar: Nu har du chansen att bli ägare till en extremt sällsynt Apple-klenod, samtidigt som du hjälper ett gott ändamål.

22 augusti 2016

Nu för tiden är företaget Apple mest kända för iPhone, Ipad och designerdatorer, men för 40 år sedan bestod Apple av ett gäng grabbar i ett garage i Kalifornien. Nu kan du bli ägare till en av företagets första datorer, en Apple 1 som byggdes för hand av Steve Wozniak 1975, en av Apples grundare. För att påtala det uppenbara är det en dator som det finns extremt få exemplar kvar av.

Auktionen pågår fram till torsdagen den 25 augusti och just nu ligger budet på lite över en halv miljon dollar, en bit över 4,2 miljoner kronor. Datorn är värderad till ungefär det dubbla, så chansen finns att du kan få en riktigt bra avkastning på investeringen. Dessutom stöder du ett gott ändamål eftersom pengarna går till forskning om leukemi.

För pengarna får du en Apple 1 med ett av de första fabrikstillverkade moderkorten för massproduktion, strömförsörjning, en kassettbandspelare, ett par kassetter med programvaran Apple BASIC samt instruktionsböcker. Experten som har bekräftat datorns autenticitet avråder dock köpare från att försöka starta datorn eftersom det kan skada de känsliga komponenterna, så datorn får anses vara en ren prydnadssak.

Apple 1 anses av många vara datorn som banade väg för persondatorer, och skapades i Steve Jobs föräldrars garage i Los Altos i Kalifornien. Totalt byggdes det ungefär 200 för hand av Steve Wozniak, och det anses finnas 60 stycken kvar än i dag.

Här kan du bjuda på auktionen.

Kanske är du intresserad av...