Oculus Rift

VR: Oculus Rift

Virtual Reality: Med glasögonen Oculus Rift går det att stiga in i virtuella världar som kan vara så välgjorda att det är svårt att skilja dem från verkligheten.

29 april 2016
#VR

Oculus Rift är de mest omtalade VR-glasögonen som finns trots att de inte går att köpa ännu, vilket bland annat beror på att Facebooks grundare Mark Zuckerberg köpte företaget bakom dem för två miljarder dollar år 2014. Även om Oculus Rift inte säljs ännu utvecklas det mer innehåll till dem än till några andra VR-enheter.

Oculus Rift ansluts till en pc och eftersom det är datorn som står för all grafik krävs det en hel del av den för att den ska hinna med alla beräkningar.

Systemkrav Grafikkort: NVIDIA GTX 970/AMD R9 290 eller bättre Processor: Intel i5-4590 eller bättre Ramminne: 8GB ram eller bättre Videoanslutning: HDMI 1.3 bättre Anslutningar: 3x usb 3.0 + 1x usb 2.0 Operativsystem: Windows 7 SP1 64 bit eller senare

Hämta ett program för att kontrollera om din dator är snabb nog för Oculus Rift

I Oculus Rift sitter det två skärmar som ger en upplevelse av 3d i filmer och spel. Tekniken ger en känsla av att användaren befinner sig mitt i spelet eller filmen. Det finns till exempel VR-videoklipp på både Facebook och YouTube. När huvudet vrids åt olika håll panorerar användaren med blicken i den virtuella miljön på samma sätt som vi gör i verkligheten.

De båda skärmarna i Oculus Rift visar video i upplösningen 180p med 90 bilder i sekunden. Glasögonen känner av hur huvudet rörs för att på så sätt kunna styra grafiken på motsvarande sätt. Som tillbehör finns det fjärrkontroller att hålla i händer för att styra innehållet.

Är du sugen på VR går det att i USA förbeställa Oculus Rift för 600 dollar, vilket ger ett svenskt pris på nära 6500 kronor inklusive moms. Samsungs motsvarighet Gear VR, som är utvecklade i samarbete med Oculus Rift, finns ute nu till ett betydligt lägre pris. De kostar runt 1000 kronor och ger tillgång till samma innehåll som Oculus Rift. Gear VR kräver dock en ny Samsung-mobil för att fungera.

Mer om Oculus Rift

Kanske är du intresserad av...