Test av Windows 10 på en XP-dator från 2002

PC-tidningen har testat fyra gamla datorer för att se om de kan köra Windows 10. Så här gick det när vi försökte med en XP-dator från 2002.

En så kallad Shuttle-dator blev först ut på testbänken, inköpt 2002 och den äldsta fungerande datorn vi kunde hitta. Den pensionerades 2006 och har sedan dess legat på en hylla inne på lagret.

På gränsen till att vara antik
Hårdvarumässigt balanserar den här datorn på gränsen till att vara för gammal och omodern trots att Windows 10 har väldigt låga systemkrav, och mötet mellan den gamla reliken och det moderna operativsystemet blev allt annat är smidigt.
Datorn startades, och när doften av gammalt damm hade lagt sig dök det upp en startskärm, och datorn började ladda filer från vår hembrända installationsskiva.

Startade om varannan minut
Det gick ungefär femton minuter innan datorn konstaterade att den inte kunde installera 64-bitarsversionen av operativsystemet. Dags att börja om från början, denna gång med 32-bitarsversionen av Windows 10.
Nu läste vår gamla Shuttle-dator in filer, men startade om varannan minut och började om från början. Vi försökte desperat ändra inställningarna i datorns BIOS, men ingenting hjälpte.

Tillbaka in på lagret
Ett att ha kämpat förgäves i en timma tog vi ut skivan, plockade bort alla sladdar och ställde tillbaka Shuttle-datorn längst in på lagret.

Testat på en XP-dator från 2002

Testat på en XP-dator från 2003

Testat på en XP-dator från 2006

Testat på en Vista-dator från 2009

Läs allt om Windows 10 här
Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Ta backup av Windows 10

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTa backup av Windows 10

Var förberedd – säkerhetskopiera Windows nu.

Läs mer

Windows 10 utan produktnyckel

Windows 10 utan produktnyckel

Även om du har en pc med XP eller Vista kan du få Windows 10 gratis.

Läs mer

Skapa flera skrivbord i Windows

Skapa flera skrivbord i Windows

Använd flera skrivbord i Windows för att få ordning på alla öppna program och mappar.

Läs mer

Nyeste

Skapa flera skrivbord i Windows

Använd flera skrivbord i Windows för att få ordning på alla öppna program och mappar.

Läs mer

Hitta strömslukarna i Windows

I Windows 10 kan du se vilka program som drar mest ström på din bärbara dator. Vi visar hur du gör.

Läs mer

Livet med ett föråldrat Windows

Den dagen som Microsoft lägger ner supporten för din version av Windows är det slut med buggfixar och säkerhetsuppdateringar.

Läs mer