Kan din dator köra Windows 10?

Det går fortfarande att uppgradera till Windows 10 utan att det behöver kosta något. PC-tidningen har testat hur sannolikt det är att gamla datorer kan köra det nya operativsystemet.

Det har snart gått ett år sedan Windows 10 lanserades. På årsdagen - den 29 juli - är det dessutom sista chansen att uppgradera till operativsystemet gratis, om du för tillfället använder Windows 7 eller 8.
Om du har en gammal men fungerande dator med XP eller Vista måste du betala oavsett om du uppgraderar före eller efter 29 juli, men är det värt att uppgradera eller är det bara slöseri med tid och pengar? Det har PC-tidningen testat.

Vilka datorer kan köra Windows 10?
Microsoft rekommenderar att Windows 10 bara installeras på datorer som tidigare har kört Windows 7 eller 8. Detta hejdar givetvis inte oss, vi surfade till Microsofts webbplats och investerade i Windows 10 och skapade en installationsskiva, redo att användas på våra testdatorer.

Windows 10 som nedladdning eller postat usb-minne
För att köpa operativsystemet och skapa installationsskivan använde vi en toppmodern dator. Det går att få ett usb-minne som kan användas för installationen med posten, vilket tar några dagar. Då måste du även vara uppmärksam på om du har en så pass modern dator att den går att starta från ett usb-minne. Vi rekommenderar att du köper Windows 10 som nedladdning och bränner din egen installationsskiva.

Testat på en XP-dator från 2002

Testat på en XP-dator från 2003

Testat på en XP-dator från 2006

Testat på en Vista-dator från 2009

Läs allt om Windows 10 här
Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Ta backup av Windows 10

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTa backup av Windows 10

Var förberedd – säkerhetskopiera Windows nu.

Läs mer

Sätt fart på Windows 10

Sätt fart på Windows 10

Om du tycker att Windows 10 går långsamt, här är tre tips som kan sätta fart på tillvaron.

Läs mer

Windows 10 utan produktnyckel

Windows 10 utan produktnyckel

Även om du har en pc med XP eller Vista kan du få Windows 10 gratis.

Läs mer

Nyeste

Skapa flera skrivbord i Windows

Använd flera skrivbord i Windows för att få ordning på alla öppna program och mappar.

Läs mer

Hitta strömslukarna i Windows

I Windows 10 kan du se vilka program som drar mest ström på din bärbara dator. Vi visar hur du gör.

Läs mer

Livet med ett föråldrat Windows

Den dagen som Microsoft lägger ner supporten för din version av Windows är det slut med buggfixar och säkerhetsuppdateringar.

Läs mer