Bara Windows 10 på nya datorer

Nya datorer som använder Intels Skylake-processorer kommer enbart att ha officiellt stöd för Windows 10 - om du vill använda något annat operativsystem är det på ditt eget ansvar.

Microsoft har meddelat att de nya Skylake-processorerna från Intel bara kommer att ha stöd för Windows 7 och Windows 8.1 fram till juli 2017. Om du vill vara säker på att kunna ta emot säkerhetsuppdateringar för de gamla operativsystemen efter det datumet, behöver du med andra ord se till att du en äldre processor i datorn.
Anledningen är enligt Microsoft att man vill kunna garantera bästa möjliga integration mellan processor och operativsystem, så att både prestanda och säkerhet blir den bästa möjliga.

Beslutet är ännu ett bevis på att Microsoft satsar hårt på Windows 10 och försöker få så många som möjligt att använda det nya operativsystemet i stället för något av de äldre. Samtidigt är det även ett tydligt tecken på att Microsoft vill dela ut dödsstöten till de gamla 32-bitars operativsystemen.

Om du ännu inte har investerat i en dator med Skylake-processor och fortfarande använder Windows 7 eller Windows 8.1, kommer du att få uppdateringar till operativsystemet fram till 14 januari 2020 (Windows 7) eller 10 januari 2023 (Windows 8.1).

Om du inte vet vilken processor som sitter i din dator kan du undersöäka detta genom att till exempel installera programmet Speccy, som finns att ladda hem från Fördelszonen.


>Allt om Windows 10

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Skapa flera skrivbord i Windows

Skapa flera skrivbord i Windows

Använd flera skrivbord i Windows för att få ordning på alla öppna program och mappar.

Läs mer

Windows 10 utan produktnyckel

Windows 10 utan produktnyckel

Även om du har en pc med XP eller Vista kan du få Windows 10 gratis.

Läs mer

Ta en skärmbild

Ta en skärmbild

TIPS: I Windows finns det ett fantastiskt urklippsverktyg för att ta skärmbilder.

Läs mer

Nyeste

Skapa flera skrivbord i Windows

Använd flera skrivbord i Windows för att få ordning på alla öppna program och mappar.

Läs mer

Hitta strömslukarna i Windows

I Windows 10 kan du se vilka program som drar mest ström på din bärbara dator. Vi visar hur du gör.

Läs mer

Livet med ett föråldrat Windows

Den dagen som Microsoft lägger ner supporten för din version av Windows är det slut med buggfixar och säkerhetsuppdateringar.

Läs mer