Vad betyder Ultra HD och 4K?

Full HD har länge varit det yppersta inom datorskärmar och tv. Men slår du upp valfri reklamtidning från en datorhandlare kommer du nu även stöta på begreppen Ultra HD, UHD och 4K.

Vad är det? Och är det något du behöver? Läs här och lär dig om begreppen.

Ultra HD ger den bästa bildkvaliteten

Ultra HD och 4K är beteckningar för hur hög bildupplösning en digital produkt kan prestera. Det gäller skärmar och kameror och alla enheter där det handlar om skarpa bilder.

Bildupplösning står för hur många pixlar en bild består av. Hög upplösning innebär alltså många pixlar. Antal pixlar är avgörande för hur hög detaljgrad man kan få, och därmed hur god bildkvaliteten är. Ju högre upplösning, desto mer nyanserad och skarp bild.

Vad är UHD och Ultra HD?

Beteckningarna Ultra HD eller UHD betyder egentligen detsamma. Vissa skriver UHD, men det är alltså bara en förkortning av Ultra HD.

Om du har en Ultra HD-skärm innebär det att den kan ha en upplösning på 3 840 x 2 160 pixlar (kallat 4K) och upp till 7 680 x 4 320 pixlar (kallat 8K). Det är en högre standard än Full HD, där upplösningen är 1 920x1 080 pixlar.

Vad är 4K och 8K?

4K och 8K är - som beskrivet ovan - båda beteckningar som har att göra med Ultra HD.

Om en skärm har en upplösning på 4K så betyder det att bilden är 4 000 pixlar bred. Vid 4K är upplösningen fyra gånger högre än vid Full HD. Om du tittar på en skärm med 8K är den försedd med 8 000 pixlar på bredden. Alltså en 16 gånger så hög upplösning som Full HD.

Ultra HD och 4K inte standard än

Ultra HD-skärmar kommer alltså visa knivskarpa bilder med massor av djup, även när skärmen är mycket stor. Du får med många fler detaljer i än i bilder i Full HD.

Det produceras dock inte så många filmer och foton i 4K eller 9K ännu, så för närvarande är det begränsat vad du kan hitta. Det råder dock inga tvivel om att vi är på väg dit. Tills vidare får du alltså själv bege dig ut med kameran för att spela in film och fotografera, om du till fullo vill utnyttja potentialen i en UHD-skärm.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Vad betyder UHD och 4K?

Vad betyder UHD och 4K?

Vad är 4K? Och är det något du behöver? Läs här och lär dig om begreppen.

Läs mer

Sju saker som Star Trek förutsåg

Sju saker som Star Trek förutsåg

Här är några av prylarna som har uppfunnits tack vare Star Trek.

Läs mer

De bästa VR-glasögonen för spelfantasten

De bästa VR-glasögonen för spelfantasten

VR-glasögonen HTC Vive landar snart i butikerna. Läs mer om dem här.

Läs mer

Nyeste

Sju saker som Star Trek förutsåg

Här är några av prylarna som har uppfunnits tack vare Star Trek.

Läs mer

Rätt tv till EM i fotboll

Sommarens EM-fotboll är en förträfflig ursäkt för att byta ut den gamla tv:n mot en ny som gör tävlingarna rättvisa. Vi har testat ett gäng smarta tv-apparater.

Läs mer

Ta med dig underhållningen överallt

En pekdator är det perfekta sättet att se på film, men först måste dvd-filmerna anpassas till den.

Läs mer