Tack vare EU går det nu att strömma digitalt innehåll på semestern utomlands.

Det ska inte finnas några gränser för var du kan se filmer och annat digitalt innehåll inom EU.

Se Netflix inom hela Europa

EU vill tvinga bland andra Netflix och HBO att göra innehållet tillgängligt för prenumeranter även när de är utomlands.

15 februari 2017 av Steffen Nielsen

Prenumererar du på Netflix har du kanske förgäves försökt att titta på film när du sitter på hotellrummet utomlands och i stället möts av meddelandet att filmen bara är tillgänglig i Sverige. 

Detta är snart historia. Nu vill nämligen EU att filmtjänster som Netflix och HBO ska göra innehållet tillgängligt för sina prenumeranter oberoende var inom EU man tittar på filmerna.

Att strömmande material överhuvudtaget utgör ett problem utomlands beror på att varje land har sitt unika bibliotek av filmer och tv-serier. EU vill nu att biblioteken blir lika för medborgarna i alla länder inom EU. Detta är dock en segdragen historia eftersom rättigheterna för specifikt digitalt material skiljer från land till land.

Ta med Netflix på semestern

EU:s nya lösning går ut på att vi ska kunna se samma filmer på stranden i Portugal som vi gör hemma i soffan. Den tekniska lösningen för att åstadkomma detta ska leverantörerna av tjänsterna stå för själva. 

Tjänster som levererar fritt innehåll, till exempel SVT, får själva avgöra om deras digitala material ska vara tillgängligt utanför det egna landets gränser.

Kanske är du intresserad av...