Sju saker som Star Trek förutsåg

För 50 år sedan sändes det första avsnittet av tv-serien Star Trek i amerikansk tv. Sedan dess har många seriens tekniska visioner och prylar blivit verklighet.

Det legendariska science fiction-fenomenet Star Trek omfattar bland annat tv-serier, långfilmer datorspel och romaner, och innehåller mängder av framtidsvisioner. Här är sju tekniker från Star Trek som utvecklare och uppfinnare har förvandlat från fantasi till verklighet.

Mobiltelefon
1966 pratade kapten Kirk i sin kommunikator, som var en liten handhållen kommunikationsmanick. Det såg den amerikanska ingenjören Martin Cooper, som på den tiden arbetade för Motorola, och resultatet blev den första personliga mobiltelefonen 1973.

Dator med pekskärm
I en Star Trek-film från 1987 kontrolleras datorerna genom att användarna trycker direkt på skärmen. I en tid då Commodore 64 var den vanligaste hemdatorn, var detta väldigt långt från verkligheten. Det är först på senare år som datorer med pekskärmar har blivit vardagsmat.

Pekdatorer och iPad
I en Star Trek-film från 1980-talet visades hur Commander Geordi LaForge använde en Personal Access Data Device (PADD) för att mata in koordinaterna till ett stjärnsystem. Andra besättningsmedlemmar använde PADD för att titta på video och lyssna på musik - med andra ord på samma sätt som många oss använder en pekdator eller iPad nu för tiden.

Videosamtal
Videotelefoni är ingen ny uppfinning, men i slutet av 1960-talet var det något otänkbart. I en scen från Star Trek kommunicerar befälhavare på främmande rymdskepp med kaptenen på USS Enterprise via en stor skärm på samma sätt som vi i dag kan använda videokommunikation i tjänster som Skype.

Trådlöst headset
I Star Trek kunde man redan i de tidiga avsnitten se medlemmar i stjärnflottan kommunicera via stora sladdlösa enheter som placeras i örat. De har slående likheter med de Bluetooth-headset som många av oss använder tillsammans med våra smartmobiler.Översättare
I Star Trek möter Spock, Kirk, Picard och alla de folk från främmande stjärnsystem med helt obegripliga språk. Med hjälp av en "Universal Translator", som kan översätta språk, kan de ändå kommunicera med varandra. Så avancerad teknik finns ännu inte i verkligheten, men översättningstjänster som Google Translate kan översätta kors och tvärs mellan olika språk, och även om det inte blir fullständigt korrekt blir det ofta tillräckligt bra för att vara begripligt.

Storbilds-TV
När Star Trek började sändas var en tv-apparat en tung koloss med stort bildrör och liten skärm. Därför var det väldigt nytänkande att se en stor (och platt) skärm som användes för bland annat videosamtal och som datorskärm.

Star Trek återuppstår med nya tv-avsnitt 2017, och kanske kommer vi att få en föraning om vår kommande tekniska framtid.Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Vad betyder UHD och 4K?

Vad betyder UHD och 4K?

Vad är 4K? Och är det något du behöver? Läs här och lär dig om begreppen.

Läs mer

De bästa VR-glasögonen för spelfantasten

De bästa VR-glasögonen för spelfantasten

VR-glasögonen HTC Vive landar snart i butikerna. Läs mer om dem här.

Läs mer

VR har många användningsområden

VR har många användningsområden

Virtuell verklighet används av militären, inom sjukvården och i modevärlden. Här är några exempel.

Läs mer

Nyeste

Sju saker som Star Trek förutsåg

Här är några av prylarna som har uppfunnits tack vare Star Trek.

Läs mer

Rätt tv till EM i fotboll

Sommarens EM-fotboll är en förträfflig ursäkt för att byta ut den gamla tv:n mot en ny som gör tävlingarna rättvisa. Vi har testat ett gäng smarta tv-apparater.

Läs mer

Ta med dig underhållningen överallt

En pekdator är det perfekta sättet att se på film, men först måste dvd-filmerna anpassas till den.

Läs mer