En dyr drömdator

En snygg och bra dator. Nya MacBook är beviset på att man kan klara sig utan Windows.

Pris:

14.000,00 kr
Kontrollera priser

Vårt betyg:

Läsarnas betyg:

 

Det är svårt att inte bli avundsjuk på alla Macanvändare när man sitter med nya MacBook framför sig. Det är en elegant skapelse i aluminium och glas. Faktum är att hela chassiet är urfräst ur ett stycke aluminium. Det märks bland annat på att det är lite större mellanrum än normalt mellan tangenterna, eftersom varje tangent sitter i ett eget urfräst hål. Det är tre millimeter metall mellan varje tangent.

Strömkontakten är magnetisk och snäpper fast av sig själv så fort man för kontakten ­nära datorn. Det är smart, bland annat för att kontakten lossnar i stället för går sönder om man ­råkar snubbla på sladden.

När vi öppnar datorn kan vi konstatera att tangenterna har blivit svarta och att den blanka skärmen med sin svarta kant påminner om senaste modellen av iMac. I ärlighetens namn är inte det svarta särskilt elegant, men tack vare att tangenterna är bakgrundsbelysta får det hela godkänt.

Styrplattan är täckt av glas och saknar musknappar. Det är dock inte allt. Den kan användas till mer än att bara styra pekaren. Drar man uppåt/nedåt med två fingrar rullar man åt motsvarande håll i det aktuella fönstret. Drar man åt sidorna med tre fingrar bläddrar man framåt/bakåt i webbläsaren Safari eller bläddrar mellan bilder i ­iPhoto. Med fyra fingrar byter man mellan startade program. Det går också att med två fingrar förstora/förminska bilder samt rotera dem. Det fungerar över förväntan. För att klicka trycker man på plattan. Det är en ­gåta varför inte någon av de stora pc-tillverkarna kan framställa en ­dator med samma eleganta lösningar som Apple.

Det är frestande att byta ut sin pc mot en Mac, men så enkelt är det tyvärr inte. Alla Macintoshdatorer använder Apples eget operativsystem och även om det går att installera Windows på en Mac är det en omständlig och dyr lösning. Många program och spel fungerar inte på en Mac. Har man däremot inte behov av att spela de senaste spelen, ­eller inte behöver något speciellt Windowsprogram, är det absolut tänkbart att ­köpa en Mac. Både operativsystemet och massor med bra program ligger förinstallerade på datorn när man köper den. Det finns webb­läsare, e-postprogram, bildprogram och musikprogram i form av välkända iTunes. Behöver du skriva eller räkna finns både Microsoft Office och OpenOffice.org på svenska till Mac. En del av de stora spelen, som World of Warcraft, finns också till Mac.

Fakta

MacBook

  • Lätt

  • Genomtänkt

  • Mängder av bra program

  • Lagom stor

  • Dyr

Tillverkarens webbplats

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
En dyr drömdator

En dyr drömdator

En snygg och bra dator. Nya MacBook är beviset på att man kan klara sig utan Windows.

Läs mer

Nyeste

En dyr drömdator

En snygg och bra dator. Nya MacBook är beviset på att man kan klara sig utan Windows.

Läs mer

Skapa en GRATIS profil

Skapa en gratis profil på vår webbplats och få tillgång till utvalda artiklar och guider.

UPPRÄTTA EN GRATIS PROFIL