Skydda dig mot kidnapparprogram med CryptoPrevent

Kidnapparprogram är ett av de största hoten mot dagens datorer eftersom ett angrepp gör att du förlorar antingen viktiga filer eller pengar. Här visar vi hur kidnapparprogrammen fungerar, och hur du försvårar angrepp med programmet CryptoPrevent.

Hämta artikeln här

“Du har blivit medlem i det stora sällskapet CryptoWall. Läser du detta har dina filer blivit krypterade, och det enda du kan göra för att få tillbaka dem är att köpa vårt speciella program!”

Tonen i meddelandet må vara munter, men det är inget mindre än en katastrof att dina filer har blivit tagna som gisslan. Den enda räddningen är att ge efter för kraven och betala lösensumman. Tekniken som används för att kryptera filerna är nämligen så stark att det är omöjligt att låsa upp filerna utan rätt nyckel, och hela poängen är givetvis att du bara får nyckeln om du betalar. Fenomenet kallas kidnapparprogram, eller ransomware på engelska. För tillfället är detta ett av de största hoten som du kan råka ut för eftersom det bara finns två alternativ – betala lösensumman eller förlora filerna.

Om du drabbas av ett kidnappar­program önskar vi att vi kunde presentera en guide som löser alla problem och räddar dina filer. Dessvärre är det omöjligt. Allt som finns är förebyggande åtgärder. Det vi däremot kan erbjuda är goda råd och programmet CryptoPrevent, som hjälper till att blockera de farliga filerna. Bägge finns i den här artikeln, där vi även förklarar hur kidnappar­programmen fungerar.

 • Var kritisk när du öppnar e-post och får bifogade filer som du inte vet vad de är.
 • Använd de säkerhetsprogram som finns för att skydda datorn mot olika former av hot.
 • Uppdatera alla program regelbundet – det förhindrar att hackare utnyttjar sårbarheter i gamla versioner.
 • Se upp för automatiska hämtningar när du öppnar webbsidor.
 • Ta regelbundna säkerhetskopior av bilder och dokument.

 • > Hämta Cryptoprevent

  > Fria antivirusprogram kostar! Läs mer här


  Spegla till din TV

  Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

  Läs mer

  Årets bästa erbjudande!

  Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

  Läs mer

  Gratis nyhetsbrev

  Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

  PC-tidningen
  Mest lästa
  <span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Leta efter dolda virus

  EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLLeta efter dolda virus

  Det finns virus som är så luriga att de stänger av antivirusprogrammet för att kunna härja fritt i datorn. Därför kan det vara bra att köra ett separat säkerhetsprogram då och då.

  Läs mer

  <span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Säkerhetspaketet som hittar stulen pc

  EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLSäkerhetspaketet som hittar stulen pc

  Eset Smart Security 6.0 är en effektivt säkerhetspaket med alla nödvändiga funktioner. Ett bra val för att hålla tjuvarna borta.

  Läs mer

  <span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Säker dator

  EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLSäker dator

  Jämförande test av sex säkerhetspaket för din dator.

  Läs mer

  Nyeste

  Sök efter skadliga program i datorn

  IObit Malware Fighter håller kontinuerligt koll på datorn och allting som installeras i den.

  Läs mer

  Skydda alla uppkopplade prylar

  Nu finns det ett bra sätt att ta reda på om alla nätverksprylar hemma är säkra. Det är säkerhetsföretaget BullGuard som har tagit fram ett sätt att kontrollera säkerheten.

  Läs mer

  Gratis antivirus är inte gratis

  Många antivirusprogram utger sig för att varagratis, men är det verkligen så?

  Läs mer