Varning för falska supportsamtal från "Microsoft"

Vi utfärdar nu en varning för bedragare som ringer och utger sig för att komma från Microsoft. Detta är en typ av bedrägerier som tycks öka.

För ett tag sedan fick vi ett brev från Rolf som prenumererar på PC-tidningen. Vid 19.30-tiden en vanlig kväll ringde det en engelsktalande man med indisk brytning som sa att han hade ett viktigt meddelande från Microsoft. Mannen ville komma åt Rolfs dator för att åtgärda ett allvarligt problem. Rolf hade dock hört talas om sådana här samtal och spelade med. Han gick till sin dator och blev uppmanad att trycka på Windowstangenten + R för att öppna ett inmatningsfält. Där uppmanades Rolf skriva in en webbadress och sedan svara på vad som hände på bildskärmen. Då berättade Rolf för mannen att han hört talas om liknande samtal och att datorns nätverkssladd var utdragen. Mannen lade då på omgående.

Vi har utelämnat webbadressen i denna text, men vid närmare granskning visar det sig att den leder till en sajt som tillhandahåller en tjänst för att fjärrstyra datorer. Mannen som ringde försökte sannolikt att ta över Rolfs dator för att komma åt kreditkortsuppgifter eller annat som kan användas för att stjäla pengar.

Även undertecknad som har skrivit den här artikeln har precis drabbats av detta. Lördagen den 10 mars vid 13.30-tiden ringde det en kvinna som talade engelska med vad jag uppfattade som afrikansk brytning. Hon presenterad sig som att komma från Microsoft. På nummerpresentatören stod det Inte möjligt, vilket indikerar att de har hittat något sätt att dölja varifrån de ringer. När jag meddelade att jag kände till den här typen av samtal lade hon på luren. Detta är bara ett av de telefonbedrägerier som drabbat familjen på senare tid. För någon vecka sedan ringde det två gånger från ett nummer i Sydafrika samt en gång från ett nummer i Brasilien. Lite efterforskningar visade att numren var sådana som innebär att mottagaren får betala för samtalen. En lärdom av detta är att inte ens svara om det ringer från något udda nummer. Till vårt hemnummer får vi just nu två tre samtal dagligen av denna karaktär.

Microsoft känner till de här samtalen och påpekar att de aldrig ringer till sina kunder på det här sättet. Det är inte farligt att svara på sådana här samtal, men man ska aldrig göra som de säger. Det är bedragare som ringer och de vill bara stjäla pengar eller annan information som kan omsättas till pengar. Lägg därför på luren omedelbart utan att säga något. Notera i stället numret som ringde upp om du kan se det, tidpunkten för samtalet och vad som sades inledningsvis. Öppna inga webbadresser, installera inga program som du kan uppmanas till och läs ingen e-post som du kan ha fått i samband med detta. Gör en polisanmälan i stället och känns dig stolt över att ha lurat den som ville lura dig.


Har du också drabbats? Skicka e-post till redaktionen och berätta.


Läs mer hos polisen
Läs mer hos Microsoft

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Jösses, finns det så många sabotageprogram

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer