Varning för Alla hjärtans dag

Var extra uppmärksam på e-brev som handlar om den romantiska högtiden. Det är även en högtidsdag för bedragare att sprida skadliga program via e-post och internet.

Torsdagen den 14 februari är det Alla hjärtans dag, en dag då folk över hela världen brukar göra något extra för nära och kära. Dessvärre är det dessutom en populär högtid bland bedragare, som på mycket kreativa sätt använder dagen för att försöka lura folk.

2008 skickade till exempel bedragare miljontals Alla hjärtans dag-hälsningar via e-brev, i hopp om att mottagarna skulle klicka på länken i den romantiska hälsningen. Länken ledde till en webbplats där surfarens togs emot med en glad gratulation. Allt såg ganska oskyldigt ut, men webbplatsen installerade programmet "Valentine.exe" på intet ont anandes datorer, vilket ledde till att datorerna blev en del av det så kallade Storm-nätet, som användes för massiva skräppostutskick.

Var extra uppmärksam på e-brev du får som påstår att de har något med Alla hjärtans dag, eller Valentines Dag, att göra. Klicka inte på länkar som bifogas i e-breven, inte ens om det är till adresser som verkar säkra och oskyldiga.

------------------------------------------------------
VÄRLDENS BÄSTA SÄKERHETSTIPS
Hur hanterar några av världens ledande
experter sin egen datorsäkerhet?
Svaren får du här då de avslöjar sina
bästa knep och kommer med bra och enkla råd.
Läs mer
------------------------------------------------------


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Jösses, finns det så många sabotageprogram

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer