Värna om ditt privatliv – städa

Grundlig städning och säkerhet går hand i hand när du använder programmet BleachBit. Datorn får mer ledigt utrymme, och samtidigt raderas de filer som har med ditt privatliv att göra.

Hämta artikeln här

Det finns grovt räknat två anledningar att hålla datorn välstädad. Den första är rent praktisk: Genom att radera filer och mappar blir det mer ­ledigt utrymme på hårddisken, samtidigt som det ger bättre överblick över innehållet. Redan detta borde vara skäl nog för att städa bort filer som inte längre fyller någon funktion.

Den andra anledningen att radera filer har att göra med säkerheten: Datorn och de program som körs i den – är fyllda till brädden med filer som tillsammans berättar en stor del av ditt livs historia, inklusive sådant som du kanske inte vill dela med dig av. Och vi pratar inte om privata Word-­dokument som vem som helst kan hitta i Utforskaren. Det handlar om information som du kanske inte har tänkt på att den finns där, men som kan plockas fram på ett par sekunder av vem som helst med tillräckliga datorkunskaper. Allt som är digitalt i vår moderna värld lämnar avtryck efter sig och den som vet var man letar har mycket att ösa ur.

Programmet vi använder i den här artikeln heter BleachBit. Det gör inte mycket väsen av sig och det diskreta gränssnittet står i skarp kontrast till programmets effektivitet. Det är otroligt kraftfullt och det finns i stort sett ingenting som ­inte kan raderas med BleachBit. Programmet är till stor del på svenska, men översättningen släpar efter en del, så det förekommer lite engelska här och var. Det är ­inte vettigt att bara radera allting urskiljningslöst. En del filer, till exempel webbläsarnas cookier, är nyttiga när du surfar. BleachBit har även ett effektivt verktyg för att på allvar radera filer genom att dessutom skriva över dem så att det inte finns något att återskapa. > Hämta BleachBit

I artikeln berättar vi hur du raderar onödiga och farliga filer, om de olika filtyperna som kan raderas och om de filer som bara ska raderas i yttersta nödfall.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Ring ALDRIG till det här numret!

Ring ALDRIG till det här numret!

Varning: En falskt kraschmeddelande uppmanar dig att ringa till bedragare.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer