Undvik kontokapning i sommar

Gör ditt Facebook säkrare med ett par enkla knep.

Det är inte så svårt att ta över en persons Facebookkonto om denne enbart har standarsinställningarna för säkerhet aktiverade. Det enda som krävs är e-postadressen och lösenordet, och som upprepade undersökningar visat är väldigt många internetanvändare naiva när det gäller lösenordssäkerheten. Men även om du har ett bra lösenord kan säkerheten förbättras ytterligare för att göra det svårare för illvilliga personer att kapa din identitet. Börja med att logga in på Facebook och klicka på kugghjulet längst upp till höger på sidan. Klicka på kontoinställningar och välj "Säkerhet" till vänster i spalten. Här kan du aktivera "Säker anslutning", vilket försvårar för utomstående att lyssna av din trafik om du skulle ansluta dig till Facebook via ett öppet WiFi-nätverk. (Ett öppet nätverk är ett trådlöst nätverk som saknar lösenord).

Genom att aktivera "Inloggningsgodkännande" kommer du att få mata in en kod varje gång du loggar in på Facebook från en ny, overifierad dator. När du en gång verifierat datorn behöver du inte verifiera den en gång till. Koden skapar du och den skickas antingen via din telefonapp eller via SMS till det telefonnummer du kopplat till ditt konto. Givetvis måste man ange sitt riktiga telefonnummer i kontoinställningarna för att det ska fungera. Ta som god vana att byta lösenord med jämna mellanrum. Kontrollera också "Aktiva Sessioner", alternativet finns under "Säkerhet" där vi var förut. Där visas alla inloggningar som gjorts på ditt Facebookkonto. Om någon loggat in på ditt konto ser du det här och kan sparka ut dem. Glöm inte att byta lösenord omedelbart också! Surfar du på offentliga datorer är det mycket viktigt att du alltid loggar ut från Facebook när du är klar!


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Ett lösenord är allt du behöver komma ihåg

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLEtt lösenord är allt du behöver komma ihåg

Med programmet LastPass får du extremt säkra lösenord – som du inte behöver komma ihåg.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer