Undvik bedragarna

Ett av de vanligaste sätten att försöka lura dig på pengar är nätfiske. Så avslöjar du nätfiske och minskar risken att falla i fällan.

Ett av de vanligaste sätten att försöka lura dig på pengar är nätfiske, det som ofta kallas Nigeriabrev och som till en början skickades via fax eller telex. Redan att öppna ett sådant e-brev kan orsaka bekymmer eftersom de kan vara smittade med trojaner och virus, och det är just impulsen att öppna e-brev som nätfiskarna hoppas på. De hoppas att du ska falla för impulsen, läsa brevet och gå på deras bluff.

Så hur kan man se att det är en bluff? Det första steget är att kontrollera avsändaren. Är det någon du känner igen? Det blir riktigt lömskt om brevet påstår sig komma från en vän. Vännen kan vara fast i utlandet enligt brevet, vanligtvis har de blivit bestulna på allt och kan inte nås via telefon men du kan sätta in pengar på kontot åt dem så de kommer hem igen. Sätt inte in några pengar på kontot, ring din vän först och kontrollera vart personen befinner sig. Det kommer förmodligen att visa sig att din vän fått sin e-postkonto kapad, och att det i andra änden på e-brevet sitter en bedragare som postat nödropet till alla i vännens nätverk, och nu bara väntar på att nätverket ska börja sätta in pengar åt den påstått strandsatte. Det är ett vanligt bedrägeri som lika ofta används via Facebook, fast då är det Facebook-kontot som kapats och utnyttjas i stället för e-posten.

E-brev som påstår sig vara från till exempel banken kan man i regel sortera bort som nätfiske. Banken skickar inte e-brev till sina kunder nu för tiden, av just den anledningen. Om det dessutom kommer med en bilaga finns det anledning att stanna upp. Varför skulle banken skicka viktig information med ett så osäkert kommunikationsmedel som e-post, som är den elektroniska motsvarigheten till vykort? Klicka inte på några länkar, särskilt inte om det utger sig från att komma från banken.

Nästa steg, om e-brevet trots allt verkar okej, är att kontrollera själva brevet. Om din e-postläsare enbart visar breven som vanlig text, dvs utan bilder och annat grafiskt, kan man anta att brevet är okej att öppna så länge man inte klickar på något och inte öppnar eventuella bilagor. Det är då man kan upptäcka mer eller mindre vassa formuleringar som luktar maskinöversättning, och dessa är ganska enkla att upptäcka om man är vaksam. Vissa brev kan vara riktigt välartikulerade, men de har alla en sak gemensamt: de vill ha något av dig, en verifikation, en inloggning, någon form av information. Det kan också vara någon form av varning av något slag, att du måste göra något för att slippa böter eller bestraffning av något slag. Radera sådana brev, varken myndigheterna, försäkringsbolagen eller bankerna skickar viktig information via e-posten.


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Falsk e-post: Skatteverket

Falsk e-post: Skatteverket

Se upp för e-post som ser ut att komma från Skatteverket och som lovar pengar tillbaka.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer