Ta med dig programmen

Gör egna versioner av kända program och kör dem direkt från ett usb-minne utan att behöva installera dem först.

Hämta artikeln här

Program måste installeras för att fungera! Så tänker nog många av gammal vana, baserad på åratals erfarenhet av Windows och de program som används med det operativsystemet. Vi är kort och gott vana vid att program måste installeras i en dator för att kunna fungera. Därför klickar vi snällt på Installera och på knappen Nästa ett antal gånger tills programmet dyker upp under Alla program i Start-menyn.

Men faktum är att de flesta program skapas i en version som inte behöver installeras. Därmed sparar du inte ­bara installationstiden, du får dessutom ett program som fungerar som en fil i ­allmänhet.

Klicka på programfilen för att öppna programmet. Du kan flytta programmet från mapp till mapp, från hårddisk till hårddisk och radera det på samma sätt som övriga filer. Det låter nästan för bra för att vara sant.

Sådana program kallas för portabla, eftersom de passar utmärkt att ta med på ett usb-minne och använda på ­exempelvis en väns dator, utan att du behöver ändra några inställningar i operativsystemet. Den goda nyheten är att du kan skapa portabla program själv. Programmet Cameyo är det verktyg du behöver för att förvandla ett helt vanligt program till ett portabelt. Cameyo håller ett öga på datorn när du installerar det vanliga programmet och skapar sedan en egen version av det.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Jösses, finns det så många sabotageprogram

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer