Ta hand om dina virtuella kvarlevor

Vi ska alla dö, men de flesta av oss vill inte tänka på det. Men vad händer med alla dina filer, din e-post och hela ditt liv på internet? Lever det vidare, eller är det för evigt sparat till dina efterlevande?

Hämta artikeln här

”Det är Kajsas födelsedag, glöm inte att gratulera,” skriver Facebook. Men Kajsa har varit död i snart ett år. Har hennes efterlevande valt att låta hennes Facebook-profil leva vidare efter­som de minns henne bäst på det sättet, eller har de inte vetat hur man gör för att ta bort den? Vi vet ­inte svaret, men frågan ­dyker upp allt oftare ju mer vi ­lever våra liv på internet.

Astrid Waagstein har skrivit om detta på IT-universitetet och hon ger två exempel: 1944 avled motståndsmannen Emil Balslev. Han skrev en mängd brev till sin hustru, Gudrun, som hon sparade på vinden, så att framtida generationer skulle hitta dem. Det sista brevet han skrev publicerades 1945 tillsammans med 111 andra avskedsbrev i boken De Sista Timmarna. 60 år senare dör den amerikanske soldaten Justin Ellsworth i Irak-kriget. Hans far vill spara sonens brev i en klippbok, men de är spärrade på dennes e-postkonto som efter hans död ligger i händerna hos e-postleverantören ­Yahoo!. Det krävdes en uppslitande rättegång i amerikansk domstol för att ­Yahoo! skulle lämna ut en cd med Justins brev.

Det finns två aspekter att ta hänsyn till: Den ena är vad man lämnar efter sig, den andra är rent praktisk. Saker försvinner inte av sig själva på internet när skaparen dör. Om de efterlevande inte har tillgång till lösenord kommer de inte åt materialet, och den bortgångne kommer att leva kvar på internet. Hade den avlidna familjefoton, som nu ligger låsta på något konto, eller finns det annat som familjen vill ha tillgång till som aldrig hanns med före bortgången?

Eftersom många onlinetjänster finns i utlandet kan det krävas mycket tid och energi för att få tillgång till de digitala tillhörigheterna, och detta i en tid som är tung och arbetsam även utan dessa problem. Det är aldrig trevligt att fundera på sin egen död, men det kan vara otroligt mycket värt för dina efterlevande att få tillgång till dina digitala tillhörigheter utan att behöva slåss för dem.

Det påstås att varje människa lämnar efter sig 88 giga­byte digital information, online och lokalt, och du behöver ta ställning till vad som ska hända med dem. I den här artikeln kommer du att kunna få en hel del goda råd.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Sök efter skadliga program i datorn

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLSök efter skadliga program i datorn

IObit Malware Fighter håller kontinuerligt koll på datorn och allting som installeras i den.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer