Svensson bättre än direktören

Svenska chefer bland de sämsta i världen på att avslöja bluffar.

Under hösten genomförde Intel Security ett test bland yrkespersoner världen över för att se hur många av dem som kunde skilja äkta e-postmeddelanden från så kallad phishing, det vill säga nätfiskebrev som skickas med avsikt att lura av dig pengar, lösenord eller något annat av värde.

I Sverige deltog över 900 personer och det visade sig att personer i företagsledning och ekonomiansvariga klarade sig sämst jämfört med andra yrkesroller. Svenska direktörer var dessutom bland de sämsta även på global nivå. När det tio frågor långa testet öppnats för allmänheten visar det sig att den vanlige konsumenten är skickligare på att avslöja bluffarna. I hela världen av de 19 000 som gjort testet är det bara Frankrike som klarat sig bättre. Ungern, Nederländerna och Spanien är de övriga länderna på topp 5, medan engelskspråkiga länder som Storbritannien och USA kommer mycket längre ner på listan, trots att testet är på engelska – USA först på 27:e plats med knappt 6,6 poäng.
Genomsnittspoängen för Sverige ligger på hela 7,2 av 10 möjliga och genomsnitt för hela världen ligger på 6,5 poäng. Köns- och åldersfördelningen varierar också en del. Män mellan 35-44 år får den högsta genomsnittspoängen medan den bästa ålderskategorin för kvinnor är 18-34. Kvinnor under 18 och män över 65 är de ålderskategorier som presterar sämst på global basis.

Om du vill testa att göra testet, som är på engelska, så finns det här.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

Spåra din stulna dator

Spåra din stulna dator

Det är vanligtvis dåliga odds för att få tillbaka en stulen eller borttappad dator. Men som tur är kan du själv göra mycket för att få se din dator igen. Läs här för att se hur!

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer