Svenskar sämst på nätfiske

Personalansvariga och IT-personal tillhör de sämsta i världen på att identifiera nätfiskeförsök.

Nätfiske, eller phishing, är ett ständigt växande problem som dagligen drabbar privatpersoner och företag världen över, och en bidragande orsak till att identitetsstöld idag är det vanligast förekommande bedrägeribrottet i Sverige. Genom att lura mottagaren att klicka på en länk kan förövarna få tillgång till datorer och nätverk, exempelvis stjäla identitetsuppgifter, lösenord och kontonummer, få tillgång till känsliga dokument eller utföra sabotage och bedriva utpressning.

I en undersökning genomförd av säkerhetsföretaget McAfee framkommer det att svenskar är bland de mest lättlurade i världen när det gäller nätfiske. Undersökningen omfattade 924 svenskar och var i form av frågeformulär där deltagarna fick ta del av tio olika mejl med globala företag som påstådd avsändare och därefter fått avgöra om mejlet är äkta eller falskt, genom att exempelvis kolla e-postadresser eller inbäddade länkar. De påstådda avsändarna är välkända företag som till exempel LinkedIn, American Express och PayPal.

Bland de 924 svenskar som deltog i undersökningen lyckades endast fem procent få full poäng och både klara av att identifiera alla nätfiskeförsök och gissa rätt på vilka mejl som var äkta. 84 procent, eller 776 personer, lät sig luras av minst ett nätfiskemeddelande.

Undersökningsresultaten har även delats upp efter yrkesroll. Det högsta snittresultatet i undersökningen erhölls av personalansvariga (73 procent) och IT-personal (72 procent) medan företagsledning och ekonomiansvariga hamnade på 66 respektive 64 procent.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Stäng alla säkerhetshål

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLStäng alla säkerhetshål

Stäng säkerhetshålen i de mest utsatta programmen på din dator.

Läs mer

Bedrägliga e-brev i omlopp

Bedrägliga e-brev i omlopp

Nätfiskare siktar in sig på PayPalanvändare.

Läs mer

Uselt lösenord vanligast 2014

Uselt lösenord vanligast 2014

Dåliga lösenord fortfarande mycket vanliga visar analys.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer