Här är svindlarnas nya vapen

IT-förbrytarna tar reda på vem du är, var du arbetar, och hur de ska kunna lura dig så effektivt som möjligt. Efter nätfisket kommer nu spjutfisket, ett målinriktat med specifika personer som mål, och det kan vara framtidens stora hot.

Din chef skickar ett e-post till dig och ber dig betala en räkning. Meddelandet ser korrekt ut med företagets logotyp, det vanliga brevhuvudet och signaturen med chefens förnamn, efternamn och telefonnummer.

Men vad du inte upptäcker är att det är ett falsk meddelande som satsa samman för att lura just dig att göra en inbetalning till bedragarens konto.

Bedrägeri med DIG som måltavla
Medan det betydligt vanligare nätfisket skickar ut mängder med falska meddelanden och hoppas att några nappar, är den nya metoden mycket målinriktad. Det är en form av bedrägeri där de kriminella noggrant undersöker offrets bakgrund, och använder den informationen för att göra ett mycket målinriktat bedrägeri. Detta kallas för spear phishing, eller spjutfiske på svenska, och enligt säkerhetsinstitutet DKCERT är det ett av framtidens stora hot.

Vi har pratat med säkerhetsexperten Henrik Larsen hos KDCERT hur utbrett spjutfisket är, och hur man bäst skyddar sig mot det.
"Spjutfiske har än så långe främst inriktat sig på företag, och det är störst risk att du drabbas på arbetet. Spjutfiske mot privatpersoner kan mycket väl bli verklighet i takt med att det blir allt lättare att få tag på personlig information via sociala medier och liknande", säger han.

Larsen berättar också att även det vanliga nätfisket blir allt mer målinriktat.
"Tidigare har vi sett nätfiske som lockar med att mottagaren ska få tillbaka pengar på skatten och liknande falsk information. Nu har även den här typen av nätfiske blivit mer personlig och kan både innehålla namn och adress till mottagaren, samt ett OCR-nummer att betala till."
För att undvika att bli lurat rekommenderar Henrik Larsen att du alltid ska vara kritisk när någon ber om personlig information eller att du ska skicka pengar, även om du känner och litar på personen som påstår sig vara avsändare.Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

Ring ALDRIG till det här numret!

Ring ALDRIG till det här numret!

Varning: En falskt kraschmeddelande uppmanar dig att ringa till bedragare.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer