Spansk trojan hotar säkerheten

Men det tog 7 år att hitta det lömska viruset.

Kaspersky labs har i dagarna gått ut med nyheten att de hittat en trojan kallad "The Mask" (Careto på spanska), en avancerad trojan som spionerat och stulit data sedan 2007, kanske längre. Det som gör den här trojanen speciell är att den har ett brett register av verktyg för att anpassa sig själv till systemet det försöker angripa, vilket gör att den är kapabel att infektera även Mac OS X, Android, iOS och Linux. Angriparna bakom trojanen angriper primärt system med känsliga uppgifter så som myndigheter, ambassader, olje- och gasföretag, forskningsinstitut och ett flertal olika andra organisationer. Trojanen är extremt svårupptäckt när den väl tagit sig in i systemet och kan döpa om sig själv så att den ser ut som en systemfil eller annan legitim mjukvara. Dessutom kan den låta någon av skaparna bakom trojanen fjärrstyra den och på det viset ge angriparna kontroll över systemet. Trojanen avslöjade sin existens när den nyligen försökte utnyttja ett fem år gammalt säkerhetshål i Kasperskys säkerhetsprogramvara, ett hål som sedan länge varit tilltäppt och säkrat.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Sök efter skadliga program i datorn

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLSök efter skadliga program i datorn

IObit Malware Fighter håller kontinuerligt koll på datorn och allting som installeras i den.

Läs mer

Jösses, finns det så många sabotageprogram

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Virusattack mot smart-tv

Virusattack mot smart-tv

IT-kriminella tar plats i vardagsrummet. De låser tv:n och kräver betalt!

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer