Slutet för nättrollen

Ny teknik från Ericsson skyddar data istället för datorerna.

Ericsson har i samarbete med företaget Guardtime tagit fram en ny teknik för att signera och skydda data, snarare än själva datorerna. Intrång som idag förblir oupptäckta i månader om de alls upptäcks skulle kunna spåras på en sekund, och även betyda slutet för anonyma nättroll. Strategin som används idag är måttligt framgångsrik, databrottslighet genererar enorma summor till tjuvarna och datamängderna det handlar om är enorma.

Men enligt Ericsson ska det vara möjligt att signera all data på internet på under en sekund. ID-märkningen går under benämningen KSI-teknik och innehåller tre nyckelkomponenter: tidpunkten då filen skapades, ett matematiskt bevis för att filen är omanipulerad och information om vem som skapade den. Beviset är universellt och kan bevittnas av alla, det behövs inga nycklar eller filer för att låsa upp beviset. Om du gör en ändring i ett dokument måste dokumentet signeras på nytt. Om någon försöker föra in en osignerad fil i ett system stoppas försöket direkt, och det är inte sannolikt att nättjuvarna skulle signera sina virus innan de skickar ut dem.

Tekniken kan uppenbart användas för att minska nättrollens verksamhet och hela problemet med nätfiske när autenticiteten kan styrkas och avsändaren spåras. Det som säljs är en KSI-klient som signerar filer och tänkbara köpare är tele- och bredbandsoperatörer, banker, försäkringsbolag, myndigheter och alla andra som är intresserade av säker data.

Som vanlig konsument kan du dra nytta av tekniken om den tillhandahålls av din mobil- eller bredbandsoperatör.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Se till att hackarna inte ser dig

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLSe till att hackarna inte ser dig

Inaktivera webbkameran så är du helt säker på att ingen kan tjuvkika på dig.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer