Skydda ditt nätverk från inbrott

Oskyddade trådlösa nätverk är som att lämna ytterdörren öppen.

De flesta hemmanätverk består av ett bredbandsmodem från internetleverantören som är sammankopplad med en router som bland annat kan dela internetuppkopplingen mellan familjens datorer. De flesta moderna routrar har trådlöst nätverk inbyggt idag, men de är inte säkra förrän du själv gjort inställningar för att hålla obehöriga ute. Oftast har en leverantör samma användarnamn och lösenord till alla trådlösa routrar av samma modell, så bland det första du måste göra är byta dessa till något bara du känner till. Annars är din router lika öppen för omvärlden som om du lämnat ytterdörren olåst och på vid gavel när du gått hemifrån och vem som helst kan enkelt ta sig in. Stäng även av möjligheterna att ändra inställningarna på avstånd. Det är också lämpligt att döpa om nätverket eftersom i princip alla heter samma sak när de kommer från fabriken samt stänga av utsändningen av namnet, för nästan alla routrar är inställda på att ropa ut sin närvaro. Din dator behöver inte detta utrop, och det är onödigt att annonsera ut nätverkets närvaro för obehöriga. Du bör dessutom använda den starkaste kryptering din router klarar av, vanligtvis finns det tre olika där WPA2 är den starkaste och WEP den svagaste.

Passa också på att titta på informationsfilmen från Post- och Telestyrelsen om informationssäkerhet och hur du gör för att skydda dig mot olovliga intrång.

Om du är prenumerant, glöm dessutom inte att besöka våra guider för säkerhet.


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Sök efter skadliga program i datorn

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLSök efter skadliga program i datorn

IObit Malware Fighter håller kontinuerligt koll på datorn och allting som installeras i den.

Läs mer

Varning för falska telefonsamtal

Varning för falska telefonsamtal

Vi utfärdar nu en varning för bedragare som ringer och utger sig för att komma från Microsoft. Detta är en typ av bedrägerier som tycks öka.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer