Se upp för falsk e-post från Skatteverket

Senast den 2 maj är det dags att lämna in deklarationen. Risken är tyvärr stor att vi även i år kommer att översköljas med falsk e-post om utbetalningar av skatteåterbäring. Se upp för dessa brev!

Kriminella försöker varje år utnyttja det faktum att många är stressade i samband med deklarationen. Den 2 maj ska deklarationerna för privatpersoner vara inlämnade och med tanke på hur det brukar se ut är risken stor att vi även i år lär hitta falska brev i våra e-postkorgar om utbetalningar av skatteåterbäringen. Dessa brev skickas av bedragare som fiskar efter personlig information, kontouppgifter och annat med förhoppningen att kunna stjäla pengar. Skatteverket skickar aldrig sådan här brev.

Därför bör du under de kommande månaderna se upp för e-post som ser ut att komma från Skatteverket. Breven i sig är inte farliga, men klicka inte på eventuella länkar, öppna inga bilagor och svara inte på dem. Skatteverket rekommenderar att breven raderas.

För varje år blir de här falska breven allt mer övertygande, men det finns detaljer som alltid avslöjar dem:

Skatteverket ber aldrig om kreditkortsinformation eller kontouppgifter. Så fort du ombeds att skicka denna typ av information kan du vara säker på att det rör sig om ett bedrägeri.

Var på den säkra sidan
Vi rekommenderar att du inte ens öppnar e-post som till synes kommer från Skatteverket. Logga i stället in på Skatteverkets webbplats, så hittar du all information om din deklaration.

Har du svarat på ett brev och skickat kreditkortsuppgifter eller kontouppgifter måste du omedelbart spärra korten och meddela din bank. Polisanmäl bedrägeriet. Är du utsatt för en ID-stöld ska du polisanmäla, kontrollera med Skatteverket att du är folkbokförd på rätt ställe samt kontrollera med Svensk Adressändring att ingen eftersändning av post har gjorts.

Skatteverkets webbplats finns mer information om falsk e-post tillsammans med exempel på hur breven kan se ut.Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Jösses, finns det så många sabotageprogram

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer