Varning: Virus har hållit sig dolt i fem år

Ett virus med det skräckinjagande namnet Sauron har upptäckts, men det speciella med viruset är att det har hållit sig dolt i fem år - och kan slå till när som helst.

Ett skadligt program, känt som ProjectSauron, har existerat i fem åt utan att utlösa larm från något säkerhetsprogram. Viruset kan kamouflera sig som oskadliga filer och arbetar på ett mycket oförutsägbart sätt. Detta gör att det är svårt att upptäcka hotet, och viruset kan mycket väl vara skapat av en grupp utvecklare med stöd från staten, enligt säkerhetsexperter från Kaspersky Lab.

ProjectSauron gör det möjligt för hackare att bland annat spionera på infekterade datorer och stjäla filer, registrera tangentbordsinmatningar och öppna bakdörrar in i nätverk. Sauron upptäcktes i september förra året, och man har sedan dess hittat viruset i fler än 30 statliga, militära, vetenskapliga och finansiella organisationer, samt hos operatörer i Ryssland, Iran och Rwanda.

Enligt Symantec har det även dykt upp i Kina och en ambassad i Belgien. Viruset har fått namnet Project Sauron eftersom det har hittat referenser till den mörka härskaren i JRR Tolkiens sagovärld i programmets källkod.
Project Sauron

Är din dator skyddad mot hot från internet? I PC-tidningens säkerhetscenter kan du ladda hem de bästa säkerhetsprogrammen som är gratis till din Windows-dator.

Glöm inte att alltid hålla Windows och dina säkerhetsprogram uppdaterade, för att ha ett så bra skydd som möjligt.Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Sök efter skadliga program i datorn

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLSök efter skadliga program i datorn

IObit Malware Fighter håller kontinuerligt koll på datorn och allting som installeras i den.

Läs mer

Jösses, finns det så många sabotageprogram

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Virusattack mot smart-tv

Virusattack mot smart-tv

IT-kriminella tar plats i vardagsrummet. De låser tv:n och kräver betalt!

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer