Säker på webben

Även de kunnigaste experterna inom sina områden kan göra fel och misstag. Detta gäller även säkerhetsexperter. Trots att de till vardags arbetar med att göra internet säkrare har även de råkat illa ut.

Hämta artikeln här

De som inte använder sin dator så ofta och dessutom är ovana att handskas med internet och digital information är ofta lätta byten för kriminella. Samvetslösa skurkar som hänsynslöst kapar datorer, identiteter och bankkonton från intet ont anande användare. Målet är givetvis pengar och ofta är skurkarna så raffinerade och uppfin-nings­rika att till och med garvade säkerhetsexperter med många år i branschen kan råka illa ut.

Det råkade till exempel de fyra experter som presenteras i den här artikeln ut för. Trots att de arbetar för erkända säkerhetsföretag och vet i stort sett allt som är värt att veta om ­dator- och internetsäkerhet, fick de ändå på nära håll uppleva bristerna i sina finmaskiga säkerhetsnät.

En av experterna fick ett usb-minne från någon han litade på, satte det i datorn och lyckades i sista sekund stoppa ett våldsamt virusangrepp. Det skadliga programmet hade gömt sig i minnet eftersom ägaren inte hade något bra antivirusprogram. Maik Morgenstern som är en väl ansedd säkerhetsexpert hos tyska AV-Test med test av antivirusprogram som specialitet gjorde en miss med sin egen dator. Han hade inte uppdaterat Java som bland annat används för att logga in på internetbanker med mera och därmed låg datorn öppen för internets kriminella undre värld. Bara en sista snabb ingivelse förhindrade ett angrepp.

När världens ledande experter inom området kan råka ut för sådana – och värre – fel, går vi andra dödliga givetvis inte säkra. Det bästa skyddet är att känna till de största säkerhetshoten och på så sätt undvika de kriminellas listiga fällor.

Läs mycket mer om sabtageprogram.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Sök efter skadliga program i datorn

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLSök efter skadliga program i datorn

IObit Malware Fighter håller kontinuerligt koll på datorn och allting som installeras i den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer