Säker med Microsoft

Mjukvarujättens program säkrare än genomsnittet.

Informationsföretaget Secunias har publicerat en rapport som tar upp hur potentiellt farliga program kan vara att använda, baserat på hur många och allvarliga säkerhetshål programmen innehåller. Med hjälp av information sammanställd av Secunias Personal Software Inspector har företaget under 2012 upptäckt säkerhetsrisker i 9776 produkter från totalt 421 olika leverantörer, varav en femtedel av säkerhetsriskerna klassades som mycket kritiska eller kritiska. Det är en ökning av säkerhetsrisker med 5 procent jämfört med föregående år.

Rapporten visar att en genomsnittlig Windows-dator kör 72 olika program. Av de 50 vanligaste programmen kommer 21 från Microsoft och 29 från andra leverantörer, vilket betyder att Microsoft ligger bakom 42 procent av programmen i en genomsnittlig Windows-dator. Däremot står Microsofts program enbart för 14 procent av de upptäckta säkerhetsriskerna.

Om man ser på specifika program är de två största säkerhetshoten de populära webbläsarna Google Chrome med 291 sårbarheter följt av Mozilla Firefox med 257 sårbarheter. Det tredje farligaste programmet med 243 sårbarheter var Apple Itunes. På fjärde plats kom Adobe Flash med 67.

Det högst rankade Microsoft-programmet var själva operativsystemet Windows 7, som med 50 sårbarheter hamnade på sjunde plats.


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

Spåra din stulna dator

Spåra din stulna dator

Det är vanligtvis dåliga odds för att få tillbaka en stulen eller borttappad dator. Men som tur är kan du själv göra mycket för att få se din dator igen. Läs här för att se hur!

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer