Så här läckte Panamadokumenten

Miljontals dokument, 2,6 terabyte data, krypterad chatt och hemlig lösenord är några av ingredienserna i den stora Panamaläckan.

Nyheten om en av de största informationsläckorna någonsin har väckt starka känslor under de senaste veckorna. 11,5 miljon hemliga dokument från advokatfirman Mossack Fonseca i Panama blev plötsligt offentliga och kända som Panamadokumenten. I dokumenten dyker det upp rader av kända namn på statsöverhuvuden, sportpersonligheter och berömdheter som via brevlådeföretag har undanhållit inkomster från skatt i sina hemländer. Men hur kommer det sig att det plötsligt dyker upp 2,6 terabyte med dokument med den här typen av information?

Enligt tidningen Wired kontaktades journalisten Bastian Obermayer på den tyska tidningen Suddeutsche Zeitung av en anonym källa som vill överlämna några dokument som sades avslöja ekonomisk brottslighet.

Enligt Obermayer kommunicerade han med den anonyma källan via krypterade chattprogram som Signal och Threema. De bytte hela tiden program för att inte bli upptäckta. Varje gång Obermayer chattade med källan loggade de ut genom att säga eller skriva svaret på en överenskommen säkerhetsfråga. Utöver det använde de dessutom PGP-krypterad e-post. Obermayer vill dock inte avslöja hur själva överföringen av den enorma mängden data gick till, men han antyder att det skedde i små portioner över en längre tid.

Läs också > Wikipedia krypterasLäs mer om...
Relaterade artiklar
Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Jösses, finns det så många sabotageprogram

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer