Nytt säkert år

De fem vanligaste sätten att komma åt dina pengar, och så här skyddar du dig.

I takt med att allt fler använder internet för att göra sina bankärenden har även skurkarna siktat in sig på nätet, och då med siktet på privatpersonerna snarare än bankerna, eftersom de senare har betydligt högre säkerhet än de kunder som anlitar dem. En av de vanligaste metoderna för att lura till sig inloggningsuppgifter och pengar är så kallade trojaner, program som utger sig för att vara oskadliga men vars enda syfte är att vidarebefordra information till en okänd mottagare. En sorts banktrojan känner av tangenttryckningar och skickar allt vidare i hemlighet, medan en annan variant tar skärmdumpar i lönndom som skickas vidare till tjuvarna. Det finns även en typ av trojan som ändrar i datorns filer så att kunden skickas till en falsk banksida oavsett vilken adress kunden egentligen har skrivit in. Avsikten är att försöka lura kunden att fylla i sina uppgifter i den falska webbsidan, så att angriparna sedan kan utnyttja uppgifterna för att stjäla alla pengar. Vissa datorer använder virituellt tangentbord, vilket man skulle kunna tänka sig vore mer skyddat. Men det är det inte, tyvärr. Det finns trojaner som kan ta sig förbi datorns virtuella tangentbord och skicka vidare information om vilka tangenttryckningar som görs när användaren fyller i lösenord eller annan känslig information. Den sista, och en av de mest lömska trojanerna angriper webbläsarens serveruppkoppling och stjäl informationen du skickar när du skickar den. Du märker inte av informationsstölden förrän dina pengar är borta.

- I Sverige har vi varit relativt förskonade från banktrojaner då våra banksystem är ganska avancerade, men det betyder inte att vi är helt säkra, säger David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky Lab. Vi ser en trend att fler banktrojaner skräddarsys för svenska banker och användare. Dessutom ska vi inte glömma bort att finansiella trojaner kan attackera mer än bara banker, exempelvis system som Bitcoin och PayPal.

Så skyddar du dig på nätet:

1. Installera ett säkerhetsprogram och håll det uppdaterat.

2. Installera regelbundet de senaste uppdateringarna av datorns operativsystem och andra program.

3. Svara inte på mejl eller andra meddelanden från personer du inte känner.

4. Öppna aldrig filer på webbsidor eller i mejl om du inte är säker på källan.

5. Använd inte samma lösenord på mer än ett ställe.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Sök efter skadliga program i datorn

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLSök efter skadliga program i datorn

IObit Malware Fighter håller kontinuerligt koll på datorn och allting som installeras i den.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer