Undvik farliga program

Sabotageprogram är skadliga program som till exempel hackare använder för att ta kontrollen över datorer. Vi visar hur du genomsöker både datorn och Android-telefonen efter oönskade program och hur du plockar bort dem.

Hämta artikeln här

Känns det som att telefonen plötsligt har blivit långsam, eller uppför datorn sig märkligt? Då kan du ha drabbats av sabotageprogram men inte uppmärksammat det tidigare. Sabotageprogram, eller malware som det kallas på engelska, är ett samlingsnamn på oönskade program som installerats utan din tillåtelse.

Oönskade program behöver inte arbeta i det fördolda och avlyssna vad du gör och skriver. En del ger sig till känna med all önskvärd tydlighet, exempelvis när de låst och krypterat dina personliga filer och sedan kräver en lösensumma för att låsa upp dem igen. Detta var exakt vad Cryptolocker gjorde när det började spridas via e-post i slutet av 2013 och drabbade drygt 500 000 användare med full kraft. Cryptolocker krävde de drabbade datoranvändarna på en lösensumma som måste betalas med den anonyma internetvalutan bitcoin, eller så var det bara att acceptera att filerna aldrig skulle gå att öppna igen. Cryptolockers framgångsrika utpressning har sedan dess gett upphov till liknande sabotageprogram som arbetar på samma sätt.

Sabotageprogram är mest utbrett på pc och Android-telefoner. Operativsystemet iOS, som finns i iPhone, är låst vilket gör det svårare för oönskade program att ta kontrollen över telefonen. Därför finns det inte lika mycket sådana skadliga programvaror till iPhone.

Förekomsten av sabotageprogram är otroligt utbredd, men det är stora skillnader på olika platser i världen. I Kina uppskattar säkerhetsföretag att mer än hälften av alla datorer är infekterade med oönskade program, medan vi i Norden ”bara” drabbats i cirka 20 procent. Om du följer tumreglerna i den här artikeln är det stor chans att du kan hålla dig inom de problemfria 80 procenten. Vi koncentrerar oss på hur du plockar bort oönskade sabotageprogram i datorn och telefonen, och i bägge fallen använder vi programmet Malwarebytes Anti-Malware, som effektivt genomsöker och bekämpar de skadliga programmen i ­både Windows-datorer och Android-telefoner.

Hitta mer information om sabtageprogram.

> Hämta Malwarebytes Anti-Malware

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Utrota de oönskade programmen

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLUtrota de oönskade programmen

Håll datorn ren från farliga program. Vi visar hur du genomsöker både datorn och Android-telefonen efter oönskade program och hur du plockar bort dem.

Läs mer

En av sex appar är elakartade

En av sex appar är elakartade

Windows inte ensam om att attackeras av cyberskurkar.

Läs mer

Vad är ett sabotageprogram?

Vad är ett sabotageprogram?

Du har säkert hört talas om sabotageprogram eller malware som det kallas på engelska. Men vad är sabotageprogram och hud skyddar du dig mot det?

Läs mer

Nyeste

Städa bort Delta Search från datorn

Har du råkat få in Delta Search som sökmotor i datorn? Så här enkelt får du bort sabotageprogrammet.

Läs mer

Virusattack mot smart-tv

IT-kriminella tar plats i vardagsrummet. De låser tv:n och kräver betalt!

Läs mer

Tomten stjäl din information

Sabotageprogram förklätt till julspel har redan infekterat tusentals Android-mobiler.

Läs mer