En av sex appar är elakartade

Windows inte ensam om att attackeras av cyberskurkar.

Säkerhetsföretaget Symantec skannade 6 miljoner appar till Googles operativsystem Android och upptäckte att 1 miljon var så kallad malware, dvs elakartad kod som avsiktligen är ute efter att förstöra och stjäla. Det är en ökning från förra året. Samtidigt har utgör antalet appar som klassas som greyware, dvs appar som ofrivilligt stör och irriterar men som i sig inte är skadliga, hela 2,3 miljoner eller 36 procent av totala antalet appar. Eftersom så många använder sin telefon för att göra bankärenden idag ökar brottslingarnas ansträngningar att göra skickliga kloner av de vanligaste bankapparna, i hopp om att användarna ska skriva in sina uppgifter och på så sätt ge brottslingarna åtkomst till konton och pengar. Redan idag kan vissa Androidappar av typen elakartad kod snappa upp meddelanden och uppgifter som skickas mellan telefonen och banken, och vidarebefordra informationen till brottslingarna, och Symantec skriver i sin rapport att problemet kommer att öka under 2015 i takt med att brottslingarna försöker komma åt användarnas pengar med mer aggressiva metoder.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Vad är ett sabotageprogram?

Vad är ett sabotageprogram?

Du har säkert hört talas om sabotageprogram eller malware som det kallas på engelska. Men vad är sabotageprogram och hud skyddar du dig mot det?

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Utrota de oönskade programmen

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLUtrota de oönskade programmen

Håll datorn ren från farliga program. Vi visar hur du genomsöker både datorn och Android-telefonen efter oönskade program och hur du plockar bort dem.

Läs mer

En av sex appar är elakartade

En av sex appar är elakartade

Windows inte ensam om att attackeras av cyberskurkar.

Läs mer

Nyeste

Städa bort Delta Search från datorn

Har du råkat få in Delta Search som sökmotor i datorn? Så här enkelt får du bort sabotageprogrammet.

Läs mer

Virusattack mot smart-tv

IT-kriminella tar plats i vardagsrummet. De låser tv:n och kräver betalt!

Läs mer

Tomten stjäl din information

Sabotageprogram förklätt till julspel har redan infekterat tusentals Android-mobiler.

Läs mer