Surfa utan risk

All världens faror hotar när du startar webbläsaren och beger dig ut på internet. Det finns dock möjligheter att surfa helt riskfritt. Metoden heter Sandboxie och innebär en helt skyddad miljö för din dator.

Hämta artikeln här

Det är knappast någon hemlighet att internet är fullt av webbplatser som kan skada din dator. En del kör program som kan ställa till det för dig, andra försöker infektera datorn med virus och sabotage­program. Problemet är att det är mycket svårt för vanliga datoranvändare att avslöja vilka webbsidor som kan vara farliga och vilka som är ofarliga förrän det är för sent och skadan redan är skedd. Men det går faktiskt att besöka farliga webbplatser utan någon som helst risk.

För att kunna göra detta använder vi det smarta programmet Sandboxie, som gör det möjligt att surfa hur som helst utan risk för allvarliga konsekvenser. När du surfar med en webbläsare i Sandboxie-läge visas det en gul ram runt programfönstret. Ramen är en ­garanti för att du befinner dig på ­säker mark, eftersom ingenting du tar dig för i det läget kan påverka datorn. Skulle webbplatser försöka infektera datorn med virus ser Sandboxie till att de farliga filerna hamnar i karantän. Programmet sparar nämligen enbart filer på sin egen skyddade lilla del av hårddisken och det är vattentäta skott mellan den delen och resten av ­Windows. Datorn är alltså alltid skyddad.

> Hämta Sandboxie

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Säkrare lösenord

Säkrare lösenord

Med de här enkla tipsen tar det 180 365 000 år att knäcka ett lösenord.

Läs mer

IP-adresserna på nätet börjar ta slut

IP-adresserna på nätet börjar ta slut

Internetleverantörer måste sätta i gång med att införa den så kallade IP version 6, för att IP-adresserna till datorutrustning inte ska ta slut på internet.

Läs mer

Nyeste

Här får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Säkrare lösenord

Med de här enkla tipsen tar det 180 365 000 år att knäcka ett lösenord.

Läs mer

Chattrobot löpte amok

Microsofts chattrobot löpte amok med rasistiska och diskriminerande kommentarer. Läs vad som hände.

Läs mer