IP-adresserna på nätet börjar ta slut

Internetleverantörer måste sätta i gång med att införa den så kallade IP version 6, för att IP-adresserna till datorutrustning inte ska ta slut på internet.

Varningen kommer från internetpionjären Vint Cerf, som förutspår att IP-adresserna på nätet kommer att ta slut 2010 eller 2011 om inte internetleverantörerna ser till att införa version 6 av det så kallade Internet Protocol. Datorer världen över använder protokollet till att prata med varandra över internet och version 6 skulle ge tillräckligt många adresser för de närmaste årtiondena.

Det är den kraftigt ökande användningen av mobiltelefoner och annan elektronik med internetåtkomst som bidrar till att tömma förrådet av IP-adresser. Alla enheter som kopplar upp sig till internet måste nämligen ha en egen IP-adress. Och med den gamla IP version 4, som många internetleverantörer fortfarande använder, börjar IP-adresserna alltså ta slut under kommande år.

IP-version 6 färdigutvecklades för tio år sedan, men internetleverantörerna har varit återhållsamma med att införa den. Enligt Vint Cerf, som själv har deltagit i utvecklingsarbetet, beror det på den enkla anledningen att kunderna inte har varit uppmärksamma på problemet och därför inte har efterfrågat den nya versionen.

Som tur är kraschar inte internet om IP-adresserna tar slut. Men vi kommer att uppleva att mobiler, datorer och annan utrustning inte alltid kan få en adress och komma ut på internet.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Världens farligaste webbplatser

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLVärldens farligaste webbplatser

Webbsidorna du bör undvika om du tänker på din säkerhet och vill slippa hackare och virus.

Läs mer

Nya bluffmejl

Nya bluffmejl

Se upp för nya bluffmail.

Läs mer

Nyeste

Här får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Säkrare lösenord

Med de här enkla tipsen tar det 180 365 000 år att knäcka ett lösenord.

Läs mer

Chattrobot löpte amok

Microsofts chattrobot löpte amok med rasistiska och diskriminerande kommentarer. Läs vad som hände.

Läs mer