Identitetkapningar ökar lavinartat

Skydda din identitet från att bli stulen.

Antalet kapade identiteter under 2014 ökade från cirka 7 000 året innan till 67 000 enligt kreditupplysningsföretaget UC. ID-kapningar kan handla om att någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe i närheten av din bostad, visar upp en ID-handling - som kan vara falsk - och hämtar ut varan. ID-kapning kan också handla om att dina personuppgifter används för att få ut bank- eller kreditkort, lån, speltjänster eller för att köpa varor på kredit i butiker. Flera försäkringsbolag inkluderar idag skydd mot identitetsstöld i hemförsäkringen för att få hjälp med att begränsa de skador som uppstår vid en ID-kapning.

Skydda dig så här:

* Öppna inte okänd e-post, eller okända bilagor i e-posten. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.

* Använd inte samma lösenord på alla webbplatser.

* Ha ett uppdaterat antivirusskydd på de enheter du använder för att logga in på banken.

* Ladda inte ner appar utan att först kontrollera kundrecensioner, betyg och hur länge appen funnits.

* Skicka inte personuppgifter i e-posten utan att först ha kontrollerat att myndigheten du tror kommunicerar med verkligen begärt in dem.

* Sätt lås på din brevlåda så att ingen obehörig kan vittja den på brev med känsliga uppgifter, så som kontokort, koder och personuppgifter.

* Kasta inte personliga uppgifter i soporna.

* Var rädd om plånboken.

* Om du blivit av med ett id-kort eller körkort, måste du spärra det. Vänd dig till kortutgivaren (företag/myndighet som utfärdat kortet).

* Om du får uppgifter om att någon obehörig har tagit kreditupplysningar i ditt namn eller om du blivit utsatt för ett bedrägeri har du möjlighet att kostnadsfritt spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen.

* Polisanmäl bedrägerier så snart som möjligt och bestrid de felaktiga fakturorna. Se polisens information om hur du går vidare med ett bestridande här.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Akta dig för kedjebrev

Akta dig för kedjebrev

Den utbredda användningen av e-post och sociala nätverk har blåst nytt liv i de tidigare kedjebreven. Men vad kan man göra för att så effektivt som möjligt identifiera en bluff, och vad ska du göra sen?

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer