Du får inget nytt fingeravtryck

Möjligheten att identifiera sig med hjälp av fingeravtryck blir allt vanligare, och är ofta en mycket praktisk lösning. Tekniken har dock en baksida eftersom du inte kan få något nytt fingeravtryck om det blir stulet.

Användande av biometrisk identifikation, det vill säga med fingeravtryck, irisavläsning eller ansiktsigenkänning, ökar i rask takt. Än så länge är det bara Apple och Samsung som erbjuder betaltjänster där identifieringen görs med fingeravtryck, och än så länge bara i USA, Storbritannien och Sydkorea, men det kan bli vanligare i framtiden. Antalet transaktioner som godkändes med fingeravtryck i stället för med PIN-kod eller lösenord har varit 130 miljoner i år, men enligt forskningsrapporten Mobile Identity, Authentication & Tokenisation 2015–2020 förväntas det antalet öka till fem miljarder 2019.

Den främsta orsaken till den förväntade ökningen är fler mobiltelefoner med fingeravtrycksläsare i kombination med kontaktfria betallösningar där man använder mobiltelefonen i stället för bankkort eller kontakter för att betala.

Detta är dock inte helt oproblematiskt med de höga krav detta ställer på personskydd och säkerhetslösningar. En av författarna bakom den tidigare nämnda rapporten, Dr Windsor Holden, har kunnat via ett utbrett säkerhetshål visa att fingeravtrycksinformationen från en HTC One Max-telefon lagras okrypterat både på telefonen och hos en nättjänst som är tillgänglig över hela världen.

"Om någon hackar ett lösenord eller en PIN-kod är det lätt att ersätta. Om någon stjäl den biometriska informationen, oavsett om det handlar om fingeravtryck, irisavläsning eller ansiktsigenkänning, är skadan omöjlig att reparera", säger Dr Holden. Problemet är att lösenord or något du har, medan biometrisk information är något du är, för att citera en annan rapport från Juniper Research. Har du blivit bestulen på den information som är ditt fingeravtryck, är det oanvändbart för resten av livet.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Stoppa hackarna

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLStoppa hackarna

Lär dig söka igenom din dator efter farliga rootkit och stoppa hackarna innan de tar över din pc.

Läs mer

Du får inget nytt fingeravtryck

Du får inget nytt fingeravtryck

Om någon stjäl dina fingeravtryck är skadan omöjlig att reparera!

Läs mer

Miljontals LinkedIn-konton hackade

Miljontals LinkedIn-konton hackade

Använder du LinkedIn? Ändra omedelbart lösenordet – LinkedIn har hackats.

Läs mer

Nyeste

Gör det svårare för bedragarna

Så skyddar du dig när du handlar online.

Läs mer

Nytt bedrägeriförsök

Nya sätt att luras.

Läs mer

Vänliga hackare?

Vänlighet är alltid bra, men i ett fall är det bara skrämmande. Hackarens.

Läs mer