Hackarna som ångrade sig

Offren för en typ av kidnapparvirus kan nu låsa upp de krypterade filerna gratis. Virusets upphovsmän har nämligen offentliggjort nyckeln som låser upp filerna.

Kidnapparvirus är ett av de mest elaka hoten i dag och drabbar både företag och privatpersoner. Kidnapparvirus, eller ransomware på engelska, krypterar viktiga filer i datorn så att det bara går att låsa upp dem med rätt nyckel – vilken bedragarna tar bra betalt för. Nu finns det dock ett bekymmer mindre att tänka på. De kriminella hackarna bakom det utbredda kidnapparviruset TeslaCrypt har nämligen offentligt gjort koden som låser upp alla av TeslaCrypt krypterade filer.

En anställd på antivirusföretaget ESET noterade att attackerna med TeslaCrypt plötsligt hade upphört. Han tog chansen och kontaktade TeslaCrypts kundservice (moderna cyberbrottslingar håller sig med sådant i dag) för att fråga om de hade för avsikt att släppa en universell nyckel till deras kidnapparvirus nu när de tydligen hade slutat dra nytta av sitt virus.

Till ESET:s stora förvåning svarade de kriminella ja och la på en webbsida upp koden som kan användas för att låsa upp alla filer som har krypterats med TeslaCrypt. Kort därefter uppdaterades de flesta antivirusprogram för att låsa upp datorer som infekterats med TeslaCrypt.

Även om ett kidnapparvirus nu tycks ha oskadliggjorts finns det mängder med andra som ställer till minst lika mycket skada. Rekommendationen är att installera ett säkerhetsprogram som även skyddar mot kidnapparvirus – vilket många av de senaste kommersiella antivirusprogrammen gör.


Nyckeln till TeslaCrypt
Här är nyckeln

> Läs mer om kidnapparvirusSpegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Sök efter skadliga program i datorn

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLSök efter skadliga program i datorn

IObit Malware Fighter håller kontinuerligt koll på datorn och allting som installeras i den.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer