Använd den här webbtjänsten för att testa om det finns öppna portar i nätverket.

Kontrollera själv: Är portarna i din dator öppna?

Om det finns öppna portar i ditt nätverk ökar risken för att hackare ska angripa. Kontrollera om du riskerar att drabbas.

25 april 2017 av Henning Dadkhah Rasmussen

Om det finns öppna portrar i ditt hemnätverk ökar risken för att kriminella hackare kan ta sig in i nätverket och leta sig fram till de enheter som använder porten.

Det går inte att helt undvika öppna portar i ett nätverk om du använder internet, men det är alltid bra att känna till hur det ser ut. Finns det portar som är öppna i onödan är det lämpligt att stänga dem i routern.

På den här webbtjänsten går det att ange den ip-adress som du har på internet (står längst ner på webbsidan) för att få svart på vitt vilka portar som är öppna i ditt nätverk.

Öppna webbtjänsten MX Toolbox.

Använd den här webbtjänsten för att testa om det finns öppna portar i nätverket.

Använd den här webbtjänsten för att testa om det finns öppna portar i nätverket.

Identifiera potentiella säkerhetsbrister

Tjänsten visar om en port används för exempelvis ftp-trafik eller pop3 för e-post. Det gör det enklare att identifiera portarna och att avgöra vilka som behöver vara öppna.

Har du en trådlös router är det i den som du ska stänga eventuellt öppna portar. Läs i routerns instruktionsbok om hur det går till.

Om du inte har någon router utan har kopplat datorn direkt till internetmodemet ska portarna stängas i Windows brandvägg.

I PC-tidningen nummer 7/2017 kan du testa din dators säkerhet och få tips om program som hjälper dig att få en säkrare och bättre skyddad pc.

Om du prenumererar på PC-tidningen kan du läsa alla artiklar direkt och komma åt de tio senaste numren av PC-tidningen i mobilen eller pekdatorn via appen Wype.

Kanske är du intresserad av...