Datorn populär gisslan

Skadliga program som tar datorn som gisslan ett snabbt växande problem visar ny rapport.

McAfee presenterade idag rapporten McAfee Threats Report: Second Quarter 2013, som bland annat kartlägger och sammanställer olika cyberhot. Både positiva och negativa trender finns att ta fasta på. Vissa sorters hot som till exempel rootkits visar en tydlig nedgång, medan så kallad ransomware ökar snabbt. Ransomware, som visat en explosionsartad utveckling, är en sorts programvara som installerar sig på datorn och låser ner den tills användaren betalat en lösensumma för att ta bort programmet.


- Ransomware är ett effektivt sätt för kriminella att tjäna snabba pengar på, konstaterar Fredrik Möller, vd för McAfee i Norden och Baltikum.


Antalet nya och unika versioner av ransomware uppmättes till 320 000 under andra kvartalet. Under de senaste två kvartalen har McAfee katalogiserat mer ransomware än i alla föregående perioder tillsammans.


- Ökningen vi ser av ransomware beror på två saker. För det första är det ett effektivt sätt för kriminella att tjäna snabba pengar på eftersom de utnyttjar olika anonyma betalningstjänster. För det andra existerar idag välfungerande kriminella ekosystem för denna typ av aktioner samt att färdiga programvaror finns att köpa. Vi ser inte att användningen av ransomware kommer att minska inom den närmaste framtiden när de har så effektiva verktyg att använda sig av, säger Fredrik Möller.


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

Spåra din stulna dator

Spåra din stulna dator

Det är vanligtvis dåliga odds för att få tillbaka en stulen eller borttappad dator. Men som tur är kan du själv göra mycket för att få se din dator igen. Läs här för att se hur!

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer