Bedrägliga e-brev i omlopp

Nätfiskare siktar in sig på PayPalanvändare.

Bedragares uppfinningsrikedom är till synes ändlös när det gäller att hitta på nya sätt att komma över dina pengar. Betalningstjänsten PayPal är bara en i raden av tjänster som används för att försöka lura av dig lösenordet till dina pengar. I dagarna har ett e-brev på illa skriven svenska cirkulerat, ett e-brev som påstås komma från PayPal och ska gälla ett intrångsförsök. Givetvis vill de att du ska klicka i e-brevet på deras länk och logga in, så att de kan tömma ditt konto. PayPal ger tre tydliga riktlinjer för hur du ska klara dig undan:

* Kontrollera avsändarens e-postadress. Om adressen slutar på något annat än ”@paypal.se”, ”@paypal.com” eller ”@e.paypal.se” kan du vara säker på att det är ett falskt mejl.

* Klicka inte på länkar i mejl för att logga in på ditt PayPal-konto. Logga alltid in på ditt PayPal-konto genom att öppna ett nytt webbläsarfönster och skriva in www.paypal.se istället för att klicka på en länk i ett mejl.

* Kontrollera ditt PayPal-konto. Logga in på ditt konto för att titta på dina transaktioner. Om du t.ex. ska sälja något och inte kan se betalningen där – då ska du inte skicka varan.

De skriver också att om du inte kan se ditt fullständiga namn, utan bara en allmän hälsningsfras som ”Bästa kund” eller endast din e-postadress, så är mejlet falskt. PayPal skriver alltid ditt för- och efternamn. Tänk på att det ändå inte är någon garanti - bedragaren kan ha hittat ditt namn på nätet. Du bör alltid bli misstänksam om du får ett mejl som ber dig agera direkt, för att till exempel ”uppdatera dina uppgifter”. Tänk på att de aldrig ber om känsliga uppgifter per e-post och om de vill att du ska bekräfta något så ser du det när du loggat in på ditt konto. Om du får ett mejl du är osäker på kan du vidarebefordra det till spoof@paypal.com så undersöker PayPal e-brevet och meddelar dig om det är falskt.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Ett lösenord är allt du behöver komma ihåg

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLEtt lösenord är allt du behöver komma ihåg

Med programmet LastPass får du extremt säkra lösenord – som du inte behöver komma ihåg.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer