Återfå viktiga filer

Hoppas gärna på det bästa, men förbered dig för det värsta. Här visar vi hur du skapar ett effektivt verk­tyg som kan rädda filerna om Windows kraschar.

Hämta artikeln här

Så länge Windows fungerar behöver du inte bekymra dig. Men vad gör du om Windows plötsligt drar sitt allra sista andetag, låser ­datorn med allt vad där finns av unika bilder, privata dokument och filmer, och tvärvägrar att starta igen? Enkelt – du plockar fram din räddnings-cd eller ditt räddnings-usb-­minne, startar datorn från någon av dem och fiskar upp filerna från hårddisken. Det inte bara låter enkelt – det är enkelt! Den här artikeln visar hur du skapar en räddningsplanka som du ska ha liggande på ett säkert ställe för att använda om katastrofen blir ett faktum.

Läs här hur du skapar både en räddnings-cd och ett räddnings-­usb-minne med hjälp av programmet Kaspersky Rescue Disk 10. Givetvis räcker det med ett av alternativen, har du exempelvis en liten lätt bärbar dator utan cd/dvd-enhet ska du förstås inte börja böka med en räddnings-cd utan använda ett räddnings-usb i stället.

När du väl har en räddnings-cd/­eller usb-minne får du vägledning i hur de ska användas för att starta om datorn. Som du kanske upptäckt kan det vara lite krångligt och det är en klar fördel om du behärskar din dator. Då vet du hur den ska startas upp från en cd ­eller ett usb-­minne, helst innan du hamnar i en situation där dina filers öde hänger på hur mycket du kan. Till sist visar vi hur Kaspersky Rescue Disk 10 fungerar och hur du enkelt kopierar filer till en befintlig hårddisk eller ett usb-minne.

www.kaspersky.com

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Ditt kreditkort kan hackas på sex sekunder

Ditt kreditkort kan hackas på sex sekunder

Hackare har fått obegränsade möjligheter att lägga beslag på din kreditkortsinformation. Så här kommer de över dina uppgifter.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Nyeste

Få ett vanvettigt start lösenord

Har du problem att hitta på lösenord som är lätta för dig men svåra för hackarna?

Läs mer

Skaffa ett bättre lösenord

Du använder ett lösenord, som är lätt att minnas.

Läs mer

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer