Är du säker?

Så kontrollerar du om du löper risk att drabbas av den värsta sårbarheten i internets historia.

Heartbleed, som PC-tidningen skrivit om tidigare, är enligt många experter en av de värsta hålen i internets historia. På global nivå beräknas det att Heartbleed kan ha påverkat upp till två tredjedelar av världens alla webplatser. Säkerhetshålet finns i en särskild mjukvara, OpenSSL, som används av många internetservrar för att skydda lösenord och användarinformation. Bland de tjänster som använder OpenSSL hittar man en lång rad populära sidor, som till exempel Instagram, Google, Youtube, Flickr, Minecraft, SoundCloud och Wikimedia.

Säkerhetsföretaget McAfee har nu släppt ett kostnadsfritt verktyg som ska hjälpa konsumenter att enkelt se om de löper risk att ha drabbas av det uppmärksammade säkerhetshålet Heartbleed. Genom att skriva in namnet på en webdomän i McAfees kostnadsfria verktyg Heartbleed Checker kan man genast få information om huruvida en sajt påverkats av Heartbleed genom att få veta om sajten använder en nyare version av OpenSSL där säkerhetshålet täppts till. Om sidan använder en nyare version av OpenSSL än den drabbade är det hög tid att byta lösenord. Om sidan fortfarande använder den osäkra versionen av OpenSSL däremot är det ingen idé, det nya lösenordet kommer att vara lika oskyddat som det gamla. Ett lösenord som används på många ställen kan stjälas på en mindre säker sida och släppa in skurken på sidor som inte är drabbade av Heartbleed-buggen, så använd inte samma lösenord till flera sidor.

För att använda McAfee Heartbleed Checker, besök www.mcafee.com/heartbleed.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Komplett säkerhetskopiering

Komplett säkerhetskopiering

Läs om hur säkerhetskopieringen blir bäst och var du ska spara den. Lär dig använda gratis säkerhetskopieringsprogram.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer