Användare spammar

Användare det största hotet på nätet

På sociala medier sprids bedrägerier av offren själva.

22 april 2015

Enligt den senaste säkerhetsrapporten från Symantec sprids blufferbjudanden och bedrägerier vidare manuellt, det vill säga av offren själva, så ofta som i 70 procent av fallen, jämfört med endast 2 procent året innan. De här bluffarna sprider sig snabbt och är ofta lönsamma för brottslingarna eftersom de inte längre behöver göra jobbet att sprida bedrägerierna själva. Det är mer sannolikt att bluffen sprids vidare och länkar klickas på om informationen delats av en vän.

E-post är fortfarande en vanlig väg att försöka lura av folk pengar och information, men en tydlig trend visar att brottslingarna följer användarna ut på de sociala medierna. Andra sätt att locka folk att klicka på länkar som infekterar deras datorer är både äkta och falska rykten om kändisar, löften om sex och skrämselpropaganda avseende hälsa.

Bluffmakarna har utvecklats och förfinat sina strategier under 2014 och flyttat ut på en ny plattform, skriver Symantec i rapporten, men mycket av deras fortsatta framgångar beror på människors villighet att falla för förutsägbara bluffar som lätt hade kunnat undvikas.

Kanske är du intresserad av...