Använd din dator på semestern

Datorn klarar det mesta av det du kan tänkas använda den till. Faktum är att den klarar nästan allt, utom att koka kaffe och dammsuga, förstås. 13 praktiska, underhållande och fiffiga idéer om vad du kan använda datorn till.

Hämta artikeln här

Det som skiljer en dator från många andra apparater i hushållet är att den går att programmera och på så sätt få den att i stort sett göra allt du kan önska dig. De flesta använder sin dator ensidigt, som räknemaskin, skrivmaskin eller som en förlängning av tv:n med internetanslutning. Kanske lite tråkigt, eftersom den kan användas till så mycket mer.

Uttrycket ”Det är bara fantasin som sätter gränserna” är ganska slitet när vi skriver om en ny och intressant idé, men här är det faktiskt bara fantasin som begränsar vad du kan använda din lilla pc till. Läs artikeln och sätt i gång med att ge datorn nya spännande uppgifter.

Hitta din stulna kamera
När du tar bilder med en digitalkamera lagras så kallad EXIF-information tillsammans med själva bilden. Den anger bland annat vilken kameramodell som använts, datum och tid för när bilden är tagen och vilka kamerainställningar för blän dare, bränn vidd, slutartid och blixt som använts.

Många kameror skriver dessutom sitt serienummer i varje bild. Det är serienumret som är kärnan i en speciellt smart webbplats där du med hjälp av internet kan leta efter din stulna digitalkamera.

Hyr film och tv på nätet
Det bästa du kan göra en regnig söndag är att smita förbi videobutiken och hyra en rulle eller två. Om
det nu inte regnade så förfärligt, förstås … Men faktum är att datorn håller på att göra både promenaden och video butiken överflödiga. Det finns numera massor av webbplatser där du kan hyra eller låna film och tv-program via nätet.

Datorn visar dig den rätta vägen
Glöm allt om inaktuella landsvägskartor, i dag använder hälften av alla bilister gps. Eftersom det här är en pc-tidning faller det sig naturligt att överlåta även navigationen till datorn. Allt du behöver är en extern gps-mottagare och ett kortprogram i datorn (exempelvis Google Earth).


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Nytt aggressivt virus härjar!

Nytt aggressivt virus härjar!

Akta dig! Android-telefoner har drabbats av det mest våldsamma trojanangreppet någonsin. Så här undviker du att bli drabbad.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer