Allt fler datorer kidnappas

Lavinartad ökning av virus som kräver lösensumma.

En ny rapport från Intel Security visar att datorvirus som tillhör kategorin ransomware, det vill säga ett virus som löser datorns filer med kryptering för att sedan kräva en lösensumma för att eventuellt låsa upp filerna, ökar kraftigt under 2015. Under årets första kvartal dokumenterades 750000 attacker världen över, vilket är fler än det var under hela 2014. 35 procent av de drabbade datorerna finns i Europa. Man har även märkt en uppgång för ransomware hos smartmobiler.

Rapporten tar även upp en ny form av hot som har börjat växa under 2015 där skadliga program, vanligtvis via nätfiske som försöker lura användare att klicka på länkar och installera program, attackerar hårddiskens firmware (vilket kan liknas vid hårddiskens BIOS på dess moderkort).

- Det mest skrämmande är att när detta malware tagit sig in i en hårddisk finns det inget att göra för att bli av med det – ingen säkerhetsprogramvara som hjälper och inte ens att formatera om hårddisken. Det enda sättet att stoppa det är vid själva intrånget, säger Christoffer Callender som är säkerhetsexpert vid Intel Security.

Den här typen av attacker är ännu sällsynta och har bara förekommit i riktade attacker mot företag och myndigheter, men risken finns att det i framtiden kan användas i mer generella attacker som även drabbar privatpersoner.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Nytt aggressivt virus härjar!

Nytt aggressivt virus härjar!

Akta dig! Android-telefoner har drabbats av det mest våldsamma trojanangreppet någonsin. Så här undviker du att bli drabbad.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer